Sint Patrick in Culemborg

CULEMBORG Op 17 maart, de dag van St. Patrick, de heilige van Ierland, vieren alle Ieren feest. In Amerika houden ze grote parades en in Ierland zelf gaan ze minstens de hele nacht door. Altijd is er muziek. En drank.

In Culemborg organiseert De Roos (in kunst en gedichten) nu al voor het vierde jaar het Sint Patrick-feest. Dit jaar is hoofdgast de band met Culemborgse roots Maggies Wedding. Ooit ontstaan ter opluistering van een huwelijksfeestelijkheden hebben ze zich ontwikkeld tot allround ambassadeur van het Groene Eiland. Zij laten de melancholieke ballades over heimwee naar Ierland van de emigranten in Amerika en over verloren liefde horen. Maar ook strijdliederen vanwege de honger en de onderdrukking van de Engelsen.

Tjitske Cazimier (viool), Annemarie Roelink (viool), Gerrit-Jan van Oonk (gitaar), Titus Mars (bas), Jorien Zoon (fluit) , Beate Hazeleger (percussie) en Peter Merry (gitaar/zang) zijn samen 'Maggies Wedding'. Het repertoire wordt gepresenteerd in drie sets: Songs of Sentiment, Songs of Struggle en Songs of Celebration. Natuurlijk wordt het verhaal van Sint Patrick verteld. De dichter René van Loenen, momenteel stadsdichter van Culemborg, ging vaak op reis naar Ierland. In zijn gedichten is dat terug te vinden. Andere dichters en liefhebbers van de grote Ierse literatuur komen aan het woord. Niet onbelangrijk: er is onbeperkt whisky en water. Zelf een lied, een gedicht of een korte anekdote rond het thema Ierland als bijdrage? Iedereen is welkom.

Vrijdag 17 maart 20.00 uur synagoge, Jodenkerkstraat 5 Culemborg. Toegang 8 euro, kaarten te krijgen in de voorverkoop bij boekhandel Tomey, Markt 36 Culemborg en aan de zaal.