• Juultje van den Boogaard
  • Juultje van den Boogaard

Stadsgesprek over 'Culturele diversiteit'

CULEMBORG Afgelopen najaar verscheen het boek de 'Bezielde Beschaving, alles behalve een multicultureel drama' van Dave Ensberg-Kleijkers. Het boek vermengt een opmerkelijk levensverhaal met een optimistische visie op maatschappelijke vraagstukken op het gebied van mensenrechten, zorg, milieu, opvoeden en onderwijs. Lezers van het boek worden uitgedaagd om met de auteur in gesprek te gaan. Het CDA Culemborg greep deze kans met beide handen aan. En met succes. Op 7 februari komt de auteur naar De Fransche School om met inwoners en organisaties in gesprek te gaan over vragen als: 'Mogen wij verschillend zijn? Is er een Culemborg denkbaar waarin iedereen kan zijn en worden wat hij wil en wie of wat is nodig om dat met elkaar na te streven?'

Het levensverhaal van Dave begint in de jonge republiek Suriname, het land dat zijn ouders ontvluchtten op zoek naar een veilige toekomst voor hun kinderen. Zijn jeugd is een zowel letterlijk als figuurlijk een pijnlijke cocktail van verdriet en liefde, teleurstelling en hoop, schaamte en succes. Nadat hij op 16-jarige leeftijd zijn geliefde moeder verloor, vond Ensberg-Kleijkers de weg omhoog. 15 jaar later werd hij de jongste onderwijsbestuurder van Nederland. Nu is hij bestuursvoorzitter van zeven speciale scholen in Tilburg, vol met kinderen die wat hem betreft meer talenten dan beperkingen hebben. 'Grijp je kans', roept hij ze toe.

ZOEKEN NAAR VERBINDING Zijn succesvolle schrijfdebuut komt in een tijd waarin het 'populisme' en de 'marketing van partijen' de boventoon voeren. Mensen die (nog) enthousiast durven te praten over hun idealen en dromen van een betere wereld vormen een absolute minderheid. Zo nu en dient zich er een uitzondering op de regel aan. Iemand die zijn ideologische hart laat spreken om zodoende maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Niet uit eigen belang maar vanuit algemeen belang. Zijn boek breekt met de tendens te blijven hangen in negatieve emoties in de samenleving.

De sterke en overtuigende ideeën van Dave Ensberg-Kleijkers -zelf ooit kandidaat tweede kamer- werken inspirerend en staan garant voor een goede inhoudelijke dialoog over maatschappelijke vraagstukken die er echt toe doen. Zijn boodschap is er één van no-nonsense; 'We zijn er om met elkaar de verbinding op te zoeken'. Meerdere Culemborgse organisaties die dit in hun DNA hebben zijn uitgenodigd om met Dave het gesprek aan te gaan. Een verhaal van hoop en gelijkwaardigheid als opwarmer voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.

Na een inspirerende boekpresentatie gaat de auteur over zijn ideeën in gesprek met de zaal en een forumdiscussie met een afvaardiging van Culemborgse organisaties.

De presentatie van 'Bezielde beschaving' is op woensdag 7 februari in De Fransche School. Deze avond wordt georganiseerd en aangeboden door het CDA Culemborg in samenwerking met o.a. de Raad van Kerken, Islamitisch cultureel centrum Takwa, Culemborg 700, Lek & Linge, ElkWelzijn e.a. en staat nadrukkelijk open voor alle Culemborgers.

Kaarten kunnen worden gereserveerd via De Fransche School.