• Al eerder op de dag maakte de helikopter laagvliegoefeningen in het Burense veld, zoals blijkt uit foto's van natuurfotograaf Tom van Kerkhoff, die maandag rond 15.00 ter plaatse was.

    Tom van Kerkhoff
  • Foto Rias Immink

    Rias Immink

Stroomstoring: Nepnieuws zorgt voor onrustgevoel

CULEMBORG Rond de klok van zeven uur maandagavond valt in Culemborg en omgeving ineens de stroom uit. Menigeen grijpt naar de mobiele telefoon om te kijken wat er aan de hand is. Buiten is het donker en stil, binnen worden noodmaatregelen getroffen. Een Apache gevechtshelicopter op oefening blijkt tegen een bliksemafleider van een hoogspanningskabel bij Zoelmond te zijn gevlogen. De helikopter staat aan de grond, de bliksemafleider ligt op de reguliere stroomkabel. Zo'n 24 duizend huishoudens zitten zonder stroom.

door Neeltje van Triest

Bij de Veiligheidsregio staan echter direct alle seinen op rood. Veel extra politie wordt naar het 'donkere' gebied gestuurd, waarbij de meeste aandacht uitgaat naar Culemborg. De brandweer is paraat om mensen in noodsituaties te kunnen helpen, want gaandeweg wordt ook het mobiele dataverkeer steeds trager en zo nu en dan valt dat zelfs uit. Diverse vertegenwoordigers van whatsapp groepen surveilleren op eigen initiatief in hun wijk.

Op social media verschijnt allerlei nepnieuws over inbraken, plunderingen en rondzwervende jeugd. Het geruststellende kaarslicht wordt bij menigeen geflankeerd door onrustgevoel. Maar dat blijkt veelal loos alarm. Een uurtje na middernacht is de stroomvoorziening voor het merendeel weer hersteld en kan menig Culemborger rustig gaan slapen.

Dinsdagochtend maakt de politie de balans op. In het complete getroffen gebied, zes gemeenten in totaal, zijn 89 incidenten gemeld, niet veel meer dan op een 'normale' maandagavond. In Culemborg zijn dat drie inbraken, een autobrand, een gestolen auto een elf maal loos alarm, waarvan negen bij bedrijven en twee bij particulieren. Er hebben zich geen levensbedreigende situaties voorgedaan en er zijn geen plunderingen geweest. Alleen de sluiting van de N320 zorgt nog even voor lokaal ongemak, zo lang de helikopter daar nog staat, is het militair terrein en wordt het nog even omrijden.