• PETERVENEMA

Tapperij de Poortwachter vernieuwt zich

Eric Jansen

CULEMBORG Sinds 1 oktober heeft Tapperij de Poortwachter nieuwe eigenaren: Renée Kok en Daan de Wit. Zij zijn jonge ondernemers die vol ideeën en enthousiast beginnen met hun eerste eigen horecazaak.

De Wit studeerde aan de Hotelschool en werkte onder meer bij Van der Valk; Kok deed een managementopleiding. Naast dat ze een relatie hebben, combineren zij nu hun kennis en horecaervaring in de Poortwachter. Deze kwam te koop te staan doordat de vorige eigenaar er na 20 jaar mee ophield. De nieuwe eigenaren hoefden niet lang na te denken over de aankoop van het sfeervolle, voor horeca strategisch gelegen pand. Ze namen het meeste personeel over, ruimden op, maakten schoon en openden op 11 oktober jongstleden.

De Poortwachter werkt volgens het 'Belgian Beer Café concept' van brouwer AB InBev, bedoelt om Belgische bieren te promoten. Het bestaat al in een aantal cafés in onder meer Australië, Spanje en Japan. Het verwijst naar de typische Belgische arbeiderscafés uit de jaren '30 en '50, die de betreffende cafés in sfeer en uitstraling (onder meer door dezelfde meubels) willen benaderen.

Sfeer heeft de Poortwachter in ieder geval al. Het zestiende -eeuwse pand heeft oonder meer gediend als gevangenis, brouwerij en woonhuis. De eigenaren wonen boven de zaak. De Wit noemt dat de vloeren scheef lopen, maar het "een fantastisch pand is om in te wonen en werken, met het mooiste uitzicht van Culemborg".

VERANDERINGEN Kok en de Wit zullen langzaam maar zeker een aantal veranderingen doorvoeren in de Poortwachter. De Wit: ,,We gaan de menukaart verkleinen, waardoor we doelgerichter en verser kunnen inkopen. Daardoor verhogen we de kwaliteit van het voedsel. Nu kent de kaart standaard brasseriegerechten, maar we vullen het aan met wat onverwachtere gerechten, zoals een bierbroodje, in bier gestoofde heilbot en kriekenbierijs. We willen de kaart ook meer seizoensgebonden gaan maken."

Dit alles zal in overleg gebeuren met kok Bob de Jonge en zijn broer Rick, die de scepter zwaaien in de keuken. Op de menukaart staan bij alle gerechten ook biersuggesties vermeld, natuurlijk een must voor een biercafé waar 53 biersoorten te proeven zijn.

Er komen meer veranderingen. Kok: ,,Met het personeel gaan we een zogenaamde 'gastvrijheidstraining' doen. Tijdens zo'n training wordt geleerd vriendelijker over te komen en meer te letten op wat je zelf en je gasten uitstralen. Het personeel (dat bestaat nu uit 23 mensen in totaal) zal ook een biercursus krijgen vanuit de brouwer, om de kennis over onze bieren te vergroten. Verder willen we in de toekomst ook meer leuke activiteiten in de Poortwachter gaan organiseren."

Kok en de Wit werken zo'n 60/70 uur in hun zaak. Vragend naar hun drijfveren zegt de Wit: ,,Het is een kick als de zaak vol zit en je mensen een leuke avond bezorgt. We verkopen gezelligheid."

Tapperij de Poortwachter: Everwijnstraat 27, www.tapperijdepoortwachter.