• Mike in Jonkoping bij het Vattern-meer, midden Zweden

    Mike Struik
  • Vlnr Mike Struik, de Poolse student Dominik Bielecki en Bas van Dam uit Houten, die tegenwoordig in Turku (Finland) woont

    Mike Struik
  • Shelter voor overnachting, Zweden

    Mike Struik

Te fiets naar Finland voor een verrassingsbezoek

CULEMBORG De 21-jarige Mike Struik heeft 2827 kilometer afgelegd op zijn mountainbike naar Finland en terug. Om een vriend een foto te bezorgen van zijn achtergebleven vriendengroep in Nederland, besloot de Culemborger er zowel een verrassingsbezoek als een avontuur van te maken. Na Duitsland, Denemarken en Zweden aan te hebben gedaan, bereikte Mike na 3 weken zijn bestemming in Finland.

Met zijn fiets als primair vervoersmiddel, legt hij vaker grotere afstanden af. Op de pedalen naar Utrecht of Nieuwegein is voor hem geen vreemde rit. In de week tijd die hij nam voor de voorbereiding, heeft hij zijn fiets in orde laten maken en wat landkaarten aangeschaft.

Mike heeft er bewust voor gekozen niet te genieten van al teveel luxe. In de weekenden is hij vaak te vinden met legeruitrusting in de bossen. Daar overnacht hij dan in schuttersputjes en heeft zo zijn overlevingsvaardigheden getraind. Met enkel een zeiltje als afdak, een slaapzak die na enkele nachten doorweek was en een poncho bracht hij de meeste nachten door in de bossen. Als dit even niet mogelijk was, zocht hij een andere schuilplaats op maar geen enkele keer de luxe van een bed.

Op wat vreemde blikken na bij de grensovergangen, heeft hij geen weerstand gehad van de autoriteiten. Wel zorgde veel regenachtige dagen en ruw landschap ervoor dat hij het idee van de gewenste 200 kilometer per dag moest laten varen, en er langer over deed dan verwacht. Ook een tweetal lekke banden zorgden voor wat vertraging. Volgens Mike moeten mensen zich niet afvragen of ze een dergelijke tocht wel of niet kunnen volbrengen. ,,Als men graag wil, dan lukt het."

Lees meer over het avontuur van Mike in de papieren editie van 1 november.