• Henriett Somlai
  • Henriett Somlai

Theatervoorstelling over Culemborg Vrijstad

CULEMBORG In het kader van Erfgoedfestival Gelderland en Culemborg 700 presenteren regisseur Robbert Baars en toneelschrijver Linda Kleverlaan de voorstelling 'Tussen muren - Culemborg Vrijstad toen en nu' die op vrijdag 8 juni om 20.30 uur in première gaat op het voorplein van Het Weeshuis.

Tussen muren is een theatervoorstelling over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Een toneelgroep wil een stuk maken aan de hand van verschillende verhalen. Het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht naar Culemborg, omdat ze mishandeld wordt door haar man en haar vermogen veilig wil stellen. En het verhaal van Anna van Bassen die zich laat schaken door Jacob Jongbloet en in Buren asiel vraagt om op die manier een huwelijk af te dwingen. De toneelspelers stappen regelmatig uit hun rol en becommentariëren de situatie van Culemborg als Vrijstad en de betekenis ervan voor nu. De regisseur probeert de boel bij elkaar te houden en roept de spelers voortdurend tot de orde. De emoties lopen hoog op en ze dreigen er niet uit te komen. Zal het stuk er ooit komen?

SAMENWERKINGEN Om het publiek helemaal mee te nemen in de historische context zocht de organisatie van de voorstelling, Kunstprojecten Culemborg, diverse samenwerkingen voor het verbreding van het programma. Op zaterdag 9 juni en op woensdag 13 juni om 14.00 uur kunnen geïnteresseerden deelnemen aan de speciale rondleiding 'In de sporen van Catharina van der Dussen' langs diverse plekken van de Culemborgse binnenstad die ook in de voorstelling genoemd worden. De stadswandeling is zowel voor bezoekers die de voorstelling al hebben gezien als voor bezoekers die het nog gaan zien is van harte aanbevolen. Tijdens deze periode toont het Elisabeth Weeshuis Museum in de vitrine naast de museumbalie onder andere het testament van Catharina. Voorafgaand aan de voorstellingen verzorgt het Weescafé een heerlijke maaltijd gebaseerd op oudhollandse recepten. Schuif gezellig aan! Waan je terug in de tijd en geniet daarna van het toneelstuk.

Speeldata Tussen muren: 8 t/m 10 juni en 12 en 13 juni 2018 tijdens Erfgoed Festival Gelderland Grensland. | Locatie: Het Weeshuis in Culemborg | Meer informatie en reserveringen via www.kucu.nl.