• Nieuwe locatie tuincentrum. Perceel ligt tussen de Bellweg (op de voorgrond), Wethouder Schoutenlaan (bebouwing zichtbaar op de achtergrond), de Laan naar Parijsch (links) en de Pascalweg (rechts) op industrieterrein de Pavijen.

    Martin Smaling

Tuincentrum van den Hurk onderzoekt haalbaarheid verhuizing naar Pavijen

CULEMBORG Tuincentrum van den Hurk vertrekt mogelijk binnen afzienbare tijd naar Industerrein Pavijen. De gemeente Culemborg heeft in december aan Van den Hurk een optie verstrekt op een kavel voor een periode van zes maanden. In deze periode zal de haalbaarheid van het ontwerp aldaar door het tuincentrum onderzocht worden.

door Tanja Moody

Het gaat om een stuk grond dat hemelsbreed een kleine vier kilometer verderop ligt, naast de Wethouder Schoutenweg en verder omgeven door de Laan naar Parijsch, de Pascalweg en de Bellweg.

Het tuincentrum probeert al jaren uit te breiden, maar zit op de huidige locatie in de Hond ingeklemd tussen woningen. Al sinds 2002 wordt met de gemeente gesproken over een verhuizing. Die leek enige tijd geleden op handen door de aankoop van een groot perceel in Lanxmeer voor de bouw van een 'megatuincentrum'. Uiteindelijk liepen de ambitieuze plannen op niets uit. Door een reconstructie van een nabijgelegen kruispunt was er volgens de provincie als wegbeheerder geen ontsluiting meer naar het perceel mogelijk. Het enige alternatief dat overbleef om op het terrein te komen was via het perceel van de buurman. Maar die had daar geen trek in. Dus zat eigenaar Ron van den Hurk opgezadeld met een stuk grond waar hij niets mee kon en moest hij de langgekoesterde wens om zijn bedrijf uit te breiden opnieuw voor zich uitschuiven, zo meldde het AD vorige week.

OPLOSSING De zeperd met het perceel in Lanxmeer zette de verhouding tussen de gemeente en ondernemer onder grote spanning. Vorig jaar kwam de kentering toen de partijen constructief op zoek gingen naar een definitieve oplossing. Voor de huidige locatie zijn er nog geen concrete plannen. De gemeente Culemborg laat weten dat, in samenspraak met de bewoners en belanghebbenden uit de wijk de Hond, gezocht gaat worden naar een nieuwe bestemming. Woningbouw lijkt wel het meest voor het hand. Het tuincentrum wil verder niet reageren.