• Kom naar de Tuindag op 25 mei. Wees welkom!

    Henriett Somlai

Tuindag in Het Weeshuis

CULEMBORG Op zaterdag 25 mei is er in Het Weeshuis tussen 11.00 uur en 17.00 uur een familiedag in het teken van groen. Op het voorplein staat een 24 meter lange marktkraam vol plantjes, groenten en fruit. In de weeshuistuin zijn er diverse activiteiten, van Oudhollandse spellen tot een voorleesvoorstelling. Er is ook live muziek van Reynaldo Maduro en een workshop Schilderen à la Monet. Deelname is gratis. Tussendoor biedt het Weescafé heerlijke lunches en lekkernijen. Kortom, een leuke dag voor de hele familie!

Het eerste nieuwgebouwde weeshuis in Nederland uit 1560 is een culturele en ontmoetingsplaats voor jong en oud. Een plek waar bezoekers genieten van een verrassend museumbezoek, rustig een boek of tijdschrift lezen in de bibliotheek, deelnemen aan een cursus van de volksuniversiteit, een kijkje nemen in de kapel of heerlijk lunchen in het sfeervolle Weescafé. De verscholen tuin achter het gebouw is nog niet door iedereen ontdekt, vandaar het initiatief om de tuin tijdens de Tuindag in het zonnetje te zetten. Naast de plantjesmarkt kan de bezoeker ook gratis tuinadvies inwinnen. Tot vier uur kan iedereen meedoen aan Oudhollandse spellen, simultaan dammen tegen de Europees kampioen blitz Simon Harmsma. Of een workshop jam maken volgen en genieten van live muziek. Kinderen kunnen onder begeleiding een solar-voertuig met riemaandrijving bouwen of de tuin ontdekken met het boek Hotel Achtertuin. Gids Jules Faber neemt je mee en laat dan zien waar diverse kruiden te vinden zijn. Hij vertelt welke eetbaar zijn en waar je met een grote boog omheen moet lopen.

We hebben er een geitje bij
Jos Boon en Karlijn Schepers van de bibliotheek lezen tussen twaalf uur en vier uur voor in de tuin uit het prentenboek 'We hebben er een geitje bij!'. Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voordat Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje. In samenwerking met de Culemborgse kinderboerderij is er natuurlijk ook een geitje bij.

Het complete programma van de Tuindag is te vinden op www.hetweeshuisculemborg.nl.