• Turks Cultureel Festijn

Turks Cultureel Festijn

CULEMBORG In het weekend van 23 en 24 juni vindt een Turks Cultureel Festijn plaats in Culemborg.

In de Lekstad vormde zich zo'n 50 jaar geleden een Turkse gemeenschap, van mensen die voornamelijk actief waren in de meubelindustrie. De leden van deze gemeenschap komen doorgaans bij elkaar in de Turkse moskee, die naast een religieuze ook een sociale ontmoetingsplaats is.

Vanuit de moskee worden wekelijks, maandelijks of jaarlijks activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan de kinderfeesten, gezamenlijke ontbijtbuffet en het Turks Culturele Festijn. De Moskee heeft een 50-tal vrijwilligers die onder leiding van het bestuur zeer actief zijn met sociale en culturele activiteiten. Bijvoorbeeld voor het Turks Culturele Festijn, dat nu voor de 2e plaatsvindt. Het wordt een uitgebreid festijn voor iedereen, in en rond de moskee.

Vorig jaar kende dit festijn 3000 bezoekers, zegt de voorzitter Kemal Sargin, die al vanaf januari bezig is met de voorbereidingen. ,,We zijn een deel van de Culemborgse samenleving. Hebben een emotionele, culturele, romantische en zakelijke band met Culemborg. Mensen bij elkaar brengen, is veel leuker dan mensen uit elkaar proberen te halen."

Dit Turks Cultureel Festijn is een tweedaags festijn met heel veel sociale en culturele activiteiten. De opening wordt verricht door burgemeester Gerdo van Grootheest. Er is volksdansen, henna-painting, een fotovoorstelling, rondleiding door de moskee, eten en drinken en leuke activiteiten voor de kinderen.

In het kader van Culemborg 700 tonen de Turkse bewoners van Culemborg zich in het weekend van 23 en 24 juni extra van hun beste kant. De festiviteiten vinden plaats aan de Rietveldseweg 4 in Culemborg.