• Monica Wichgers maakt zich sterk voor een soort 'nutsvoorziening' voor iedereen

    Tanja Moody

Twee aanbieders voor aanleggen breedbandnetwerk in Culemborg

CULEMBORG Supersnel internet komt tóch dichterbij voor de inwoners van de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Regio Rivierenland ziet veel in een samenwerking met Digitale Stad. Wel moeten alle zeven gemeenteraden nog hun akkoord geven.

door Tanja Moody

Snelle actie is noodzakelijk, zegt wethouder Monica Wichgers namens Regio Rivierenland. Ze wil zo snel mogelijk duidelijkheid creëren voor de betreffende inwoners in Culemborg (circa 400). Want sinds 9 maart is Glasvezel buitenaf Rivierenland, zonder enige overleg met de gemeenten, met een vraagbundeling begonnen. De campagne van Glasvezel Buitenaf loopt nog tot 23 april.

Bang dat er straks twee aanbieders zijn - Digitale Stad en Glasvezel buitenaf - die beide 50% van de vragenbundel halen, is wethouder Wichgers niet. Ze vindt het een hypothetische vraag. Naar verwachting zal Glasvezel buitenaf zich terugtrekken, zodra Digitale Stad de campagne begint. Vrijdag 29 maart organiseerde Glasvezel buitenaf een eerste informatieavond in Culemborg. De volgende mogelijkheid is 16 april. De laatste tussenstand op 26 maart was 10% voor Culemborg en 6-7% in de andere gemeenten. 50% is nodig om de campagne succesvol af te ronden.

BUREN Digitale stad is dezelfde marktpartij als in buurgemeente Buren, dat vorig jaar uit de gezamenlijke aanpak van Regio Rivierenland stapte en eigenhandig voor Digitale Stad koos. Toch is er verschil. In Buren wordt een breedbandnetwerk aangelegd alleen voor inwoners die zich tijdens de campagne hebben aangemeld. In Culemborg en de andere gemeenten wordt de keuze veel ruimer. Wichgers maakt zich sterk voor een soort 'nutsvoorziening' voor iedereen. Haar sterke ambitie is een toekomstbestendige breedbandaansluiting, die 100% dekkend is voor alle adressen in de hele regio (circa 9000). Een open netwerk waar elke dienstverlener/internetprovider toegang toe heeft, zonder dat er sprake is van een buitengebiedtoeslag of dat er andere extra kosten in rekening worden gebracht.

Glasvezel Buitenaf voldoet daarom niet aan de eisen van Regio Rivierenland of hun aanbod is niet duidelijk. Via hen wordt het netwerk niet voor iedereen toegankelijk en inwoners krijgen te maken met extra toeslagen en andere aanvullende eisen, waarschuwt de wethouder. Daarbij is de verwachting dat Glasvezel Buitenaf pas contact opneemt met de gemeente zodra de vragenbundeling succesvol is afgerond (minimaal 50%). ,,Dan gaan ze naar de gemeente met voorstellen voor technische aanpassingen om zo hun kosten te verminderen. Als dat niet lukt en er geen convenant komt, is het de vraag of wel gestart kan worden met de aanleg."

In tegenstelling tot Glasvezel Buitenaf heeft Digitale Stad vooraf wel aangegeven zich te willen houden aan de (lokale) wet- en regelgeving (mits er geen sprake is van exorbitante afwijkingen). Verder zegt Digitale Stad voldoende bouwcapaciteit te hebben om al in 2019 te kunnen starten met de aanleg. ,,Deze onderneming heeft veel ervaring in het aanleggen, onderhouden en beheren van een breedbandnetwerk in het buitengebied met kleine kernen. Hierin werken zij samen met bijvoorbeeld KPN."

AANBOD DIGITALE STAD De goedkeuring van de gemeenteraden in 2018 was het startsein voor de aanbesteding: bedrijven konden een offerte indienen van een breedbandnetwerk. Regio Rivierenland ontving echter geen offertes binnen de gestelde termijnen. Dit betekende niet dat de regio haar plannen liet varen of dat ze zich uit het veld liet slaan omdat Buren eruit stapte. Integendeel, de handen waren nu vrij om in gesprek te gaan. Dat proces verliep succesvol en in Digitale Stad werd een goede partij gevonden.

De bewoners van de adressen die in aanmerking komen voor aansluiting op het breedbandnetwerk ontvangen van Digitale Stad informatie over de aanleg van het netwerk en een aanbod waarop zij kunnen reageren. Zo krijgt Digitale Stad goed inzicht in de omvang van de vraag uit elke gemeente. Daarnaast werkt Regio Rivierenland de samenwerking met Digitale Stad verder uit en is het laatste woord weer aan de gemeenteraden om hier al dan niet mee akkoord te gaan. Verloopt alles volgens plan en geven de raden groen licht, dan start Digitale Stad met de aanleg van een netwerk. Een voorwaarde hiervoor is wél dat tenminste 50% van de adressen uit de vraagbundeling van Digitale Stad tekent om diensten via het netwerk af te nemen. Daarbij hebben de inwoners de keuze uit een ruim aanbod van grotere én kleinere aanbieders, waaronder KPN, T-Mobile, Tele2, Telfort, Solcon en anderen. Door in te gaan op het aanbod, vergroten zij de kans dat Digitale Stad het hele buitengebied kan voorzien van glasvezel.

Info: www.breedbandrivierenland.nl