• Simon Dijk
  • Kasteeltuin
  • Kasteeltuin

Uniek erfgoed overgedragen

CULEMBORG Met voor sommigen lichte pijn in het hart, zagen vrijwilligers van de Kasteeltuin 'hun' kanonsloop vertrekken uit Culemborg. Amateur archeoloog Bas Smorenburg verzorgde de loop ruim 20 jaar met bijenwas en later paraffine.

door Simon Dijk

Smorenburg: ,,Van smid Cees Heij leerde ik dat de loop gemaakt moest zijn uit lange stroken smeedijzer, bijeengehouden door ringen. Waarmee deze zeker vijftiende-eeuws en mogelijk eind veertiende-eeuws kan zijn, want latere exemplaren werden gegoten." Het vermoeden is dat de loop met onderstel op de stadswallen Culemborg beschermde.

ROESTIGE VRIEND Een aparte beschrijving van de kanonsloop is te vinden in de Gids voor de Culemborgse Oudheidkamer en Omstreken. In 1928 verhaalt Mr. Leendert Sillevis het opbaggeren van wat een 'secreet', een rioolbuis, leek. Een 'roestige vriend'. ,,Hij lag in 't voormalig paardenwed, rechts buiten de voormalige Zandpoort – ligt het aan mij, dat zoowat alles wat aardig is, 'voormalig' schijnt te moeten zijn?" Dat was aan de Paardengracht ter hoogte van waar nu, hoek Zandstraat, de makelaar te vinden is. En waar de loop naar zeggen de Zandpoort als schamppaal beschermde. Over het gebruik mijmert Sillevis verder: ,,Willen wij met zijn allen brutaalweg de legende propageeren, dat hij van de party is geweest bij 't gevecht om den Steenweerd". Waar Sillevis verwijst naar een conflict in 1590 met de Stichtse (Utrechtse) troepen. De 3 meter 70 lange loop had die hele uiterwaard mooi binnen bereik kunnen krijgen. Het onderzoek van de NMM zal hopelijk duidelijkheid geven hoe de geschiedenis zich vormde.

COMPLEET Voordeel van de 'uitruil' is dat het NMM gaat adviseren bij het maken van een affuit, het onderstel. Leerlingen van het KWC gaan samen met de Coöperatie van Makers bouwen onder begeleiding van archeologe Channa Cohen Stuart en docent praktijk Arjen Haneveer, zelf fanatiek amateurarcheoloog. Het hout komt van een afgebroken tak van de 200 jaar oude beuk die in de Kasteeltuin staat. Een kamerstuk voor kruit en kogels zal het geheel completeren. Zo kunnen de Kasteeltuin-vrijwilligers het lokale verhaal blijven vertellen. De Kasteeltuin is daartoe van april tot oktober geopend.

Een mooi artikel van smid Cees Heij over de kanonsloop is te lezen op 

https://www.voetvanoudheusden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=263&Itemid=271