• Theo van Dam
 • Commissaris van de Koning Cornielje

  Theo van Dam
 • Theo van Dam
 • Theo van Dam
 • Jan de Boer, burgemeester Buren, kwam met een komische toespraak.

  Theo van Dam
 • Jan de Boer, burgemeester Buren, kwam met een komische toespraak.

  Theo van Dam
 • Theo van Dam
 • Wethouder Collin Stolwijk feliciteert de kersverse burgemeester Van Grootheest

  Theo van Dam
 • Theo van Dam

Van Grootheest: 'Eerste prioriteit is veiligheid Culemborgers'

CULEMBORG ,,Tijdens mijn voorbereiding zocht ik Culemborg op via Google. De eerste zoekresultaten zijn branden, rellen. Culemborg is zo'n mooie stad. Dit is onacceptabel. Mijn eerste prioriteit is de veiligheid van Culemborgers. Een veilige stad is mijn primaire taak. Daarvoor heb ik de betrokkenheid van iedereen nodig", aldus Gerdo van Grootheest tijdens zijn installatie als burgemeester van Culemborg.

door Brigitte Vergouwen

Vrijdag 9 juni is Van Grootheest geïnstalleerd als burgemeester van Culemborg. Hiervoor was hij vijf jaar wethouder in Maastricht. Zowel uit de toespraak van Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland, als van Collin Stolwijk, wethouder, kwam naar voren dat Van Grootheest de lat hoog legt, wil aanpakken. Cornielje noemde Van Grootheest een enthousiaste kandidaat die meteen aan de slag wil. Cornielje eindigde met: ,,Je bent een burgemeester van alle Culemborgers, dat blijkt uit je wens een kennismakingsprogramma met de stad te willen op initiatief van inwoners en ondernemers."

'JUISTE KEUZE' Van Grootheest begon zijn toespraak met iedereen te bedanken voor de warme reacties na zijn benoeming. Hij sprak: ,,Ik voel mij oprecht welkom in Culemborg. Op tweede paasdag had ik een informele ontmoeting met de waarnemend burgemeester, wethouders en de gemeentesecretaris, waarna ik zeker wist dat ik de juiste keuze heb gemaakt." Naast de prioriteit om van Culemborg een veilige stad te maken, ziet Van Grootheest nog twee uitdagingen. Hij noemt ,,de regionale samenwerking tussen gemeenten en burgemeester zijn van alle Culemborgers ongeacht waar je wieg heeft gestaan. Er zijn 27.916 Culemborgers en van al die inwoners ben ik burgemeester. Samen vormen wij Culemborg. Het kan niet zo zijn dat een bevolkingsgroep geen werk vindt of het gevoel heeft er niet bij te horen."

Van Grootheest heeft nog wel een boodschap aan de Culemborgers: ,,Er is een groot verschil tussen uw vorige burgemeester en mij: uw burgemeester halveert in lengte. Vanaf vandaag ben ik trotse inwoner van deze stad aan de Lek. Samen zijn wij Culemborg."