Veldwerk lang de Lek voor brugklasleerlingen

CULEMBORG Van 8 tot en met 12 mei vond op openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg het jaarlijkse NME-project plaats. Oftewel: de week van de natuur- en milieueducatie. Een week waarin brugklasleerlingen de handen uit de mouwen steken en in hun eigen omgeving bezig zijn met de natuur, planten, beestjes en de invloed van de mens.

De uiterwaarden van de Lek vormden het toneel voor het veldwerk. Er werd gewerkt met de grondboor om klei en zand te bestuderen tot onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van sloten door te kijken naar de plantjes en diertjes die erin leven. De leerlingen konden door de verschillende proefjes zelf zien wat ze in de voorafgaande weken in de schoolbanken hadden geleerd.

Wat leerlingen in het veld ontdekten, werd op school uitgewerkt in een poster. Een aantal klassen uitte zich ook op een kunstzinnige manier door impressies uit het veld te vertalen naar een kunstwerk. Lotte: ,,Het vissen en de beestjes zoeken vond ik het allerleukste. Je mocht met een vishengel alle beestjes gaan vissen en die mocht je daarna natekenen."

Het veldwerk had ook nog andere voordelen. ,,Ik vond vooral het samenwerken met elkaar leuk," aldus Jort. ,,Dat je het niet alleen hoeft te doen. Bijvoorbeeld als je visjes moet vangen, dan moet de één de bak vasthouden en de ander vangen. Dan had je elkaar echt wel nodig."

Veldwerk op Lek en Linge gebeurt sinds een aantal jaar door alle brugklassers - van de huiskamerklas tot en met gymnasium. Door in de praktijk te werken leren leerlingen op een speelse manier waarom dingen in de natuur zijn zoals ze zijn. Zo wil de school laten zien dat ze niet alleen oog heeft voor de leerling, maar ook voor de omgeving en onze rol daarin.