Ver van mijn bed show dichtbij in theater

Theaterjuf werkt aan Sluitwerk

Henriett Somlai

CULEMBORG In het weekend van 12 juni gaat de nieuwe theaterproductie van Theaterjuf Sandra van Wijk in première. De montagevoorstelling Sluitwerk toont het leven van negen vrouwen in de gevangenis. Kwetsbaarheid, macht, intimiteit en vertrouwen zijn thema's die de revue passeren. Ook voor deze voorstelling koos Theaterjuf voor een bijzondere locatie, het vernieuwde Event Center Culemborg, voorheen Culemborg XXL. De kaartverkoop is gestart.

Geïnspireerd op de populaire serie 'Orange is The New Black' werkte regisseur Sandra van Wijk afgelopen maanden aan een geheel nieuw theaterstuk gebaseerd op de verhalen die de spelers zelf inbrachten. ,,De input van de groep heb ik omgezet in geloofwaardig toneelspel," vertelt Van Wijk enthousiast. ,,Het is een pittig stuk geworden waarbij na afloop het publiek zich zal afvragen: zijn het echte verhalen?" Hoewel de behoefte om met een zwaarder thema te gaan werken van de spelers kwam, het idee van de gevangenis bracht Van Wijk zelf in. ,,Ik ben een braaf meisje en ik zou me niet kunnen voorstellen dat ik iets zou stelen of dat ik iemand iets zou aandoen. Toch intrigeert het gevangenisleven mij enorm. Ik vraag me af waar het dan toch misgaat. Het is een ver van mijn bed show die nu dichtbij komt. Gewoon door theater te maken."

Van Wijk ziet uit naar de première op 12 juni aanstaande in Event Center Culemborg. ,,Ik ben zo benieuwd naar de reacties van het publiek, naar hun vragen en opmerkingen. Over de verhalen. Over wat we samen hebben neergezet." Voor ECC is Sluitwerk een welkome aanvulling op het programma. Zakelijk leider Wout Cobussen: Theaterjuf is bekend van producties op bijzondere locaties. Wij zijn daarom vereerd dat de keuze op ons podium is gevallen. Graag willen we de bezoekers van Sluitwerk kennis laten maken met dit nieuwe multifunctionele pand in Culemborg." De try-out van Sluitwerk vindt plaats op woensdag 10 juni om 20.00 uur in Grand Café de Horlogerie. Van Wijk: ,,We hebben maandenlang mogen repeteren in het restaurant op de Varkensmarkt en dat willen we graag bedanken. Vandaar dat we onze try-out daar spelen. Voorafgaand heel toepasselijk met een bajesmaal."

Meer informatie en reserveringen www.theaterjuf.nl.