• Vrijwilligers helpen waar mogelijk. Het plaatsen van het nieuwe stalen grid is millimeterwerk en wordt door professionals gedaan.

    Theater De Fransche School

Verbouwing Fransche School

CULEMBORG Theater De Fransche School is tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing. Vorige week werd flink wat staal gelost op de Havendijk. Het grid wordt vervangen. Dat zijn de stalen balken, waar de (theater)lampen aanhangen. Een hele klus, maar erg nodig, volgens directeur Danny van Zuijlen. ,,Onze vrijwilligers doen hun uiterste best om het theater te laten draaien, maar ze moeten wel veilig kunnen werken. Daarom was de vervanging een topprioriteit voor ons."

door Tanja Moody

Eigenlijk stond nog veel meer op het 'wensenlijstje' van het theater. Bijvoorbeeld een nieuwe indeling van de entree inclusief de kassa/uitgiftebalie voor meer ruimte. Als iemand voor de kassa staat, kunnen andere bezoekers er moeilijk langs. Verder vinden ze de publieke ruimte op de begane grond te krap. Ze willen nieuwe stoelen, want de huidige theaterstoelen voldoen niet meer aan de wensen van filmbezoekers en ze zijn oud. Het liefst wil de directeur het theater een nieuw interieur of smoel geven met een andere gevoelswaarde. Zodat het nog beter wordt, want sommige mensen zijn nu al helemaal verliefd op het theater.

Het probleem is geldgebrek. De kosten voor de verbouwing, vooral voor achterstallig onderhoud en aangevuld met het wensenlijstje, zou 1,14 miljoen kosten, zo bleek uit een recente aanbesteding. De gemeente, eigenaar van het gebouw, betaalt alleen de onderhoudskosten en verduurzaming. Kosten voor het verbeteren van de publieksruimten zijn voor het theater zelf. Bouwcoördinator en voormalig bestuurslid Dick Kruijd vertelt: ,,Wel jammer, want we willen ons op een goede manier presenteren en denken vanuit klanten. Gelukkig hebben we een positieve samenwerking met de gemeente en de politiek."

GRID Iedere artiest gebruikt een eigen lichtplan. De basislampen blijven op hun plaats, maar daar tussenin verandert er van alles. ,,Voor de vrijwilligers altijd weer sjouwen en het is niet zonder risico, omdat op grote hoogte wordt gewerkt. Er waren veel struikelplekken en plekken waar iets uitstak en waar je aan kon blijven hangen of zelfs vallen. Het wordt nu veilig en verantwoord."

Door het onderhoud gefaseerd uit te voeren kunnen de kosten omlaag. Mede dankzij de expertise van techniek coördinator Marcel Kluts. Volgend jaar staat er volgens plan een goed gerenoveerd gebouw. Dan is de glazen pui met het dak van het foyer vervangen. Nu lekt het en de regen drupt naar binnen. Een lichtstraat ter verfraaiing, daar betaalt de gemeente niet voor. Wel voor herstel van de muren, een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie, nieuw sanitair en een nieuw keukenblok. Erg fijn voor de vrijwilligers en gasten. De cv ketel is nog niet afgeschreven, dus een (dure) warmtepomp komt er voorlopig niet. Het theater gaat de mogelijkheden voor subsidie, sponsoring en crowdfunding onderzoeken. Een mooie kans voor lokale ondernemers om een bijdrage te leveren. Na de verbouwing gaat het theater weer open tot half juli. Dan zijn er films, schoolmusicals en andere feestjes.