• Eric Borrias
  • Eric Borrias

Verhalenverteller Eric Borrias beeldhouwt in de fantasie

CULEMBORG Van verhalen hield hij als kind al; inmiddels is Eric Borrias met zo´n 250 voorstellingen per jaar in theaters, bedrijven en scholen een van de meestgevraagde verhalenvertellers van Nederland.

door Eric Jansen

Met een achtergrond als toneelspeler kon Borrias (62 jaar) vijftien jaar geleden van het verhalen vertellen zijn beroep maken. Hij speelt verschillende voorstellingen per jaar, waarvan "De 100 jarige man die uit het raam klom" wel een van zijn bekendste is. Ook naar andere boeken speelt hij voorstellingen, zoals 'Reis om de wereld in 80 dagen' en 'Scheepsjongens van Bontekoe'. Zo'n voorstelling komt tot stand doordat Borrias van het gelijknamige boek een samenvatting maakt, kijkt wat hij kan weglaten op het toneel en bepaalt welke personages hij zal spelen en welke weggelaten kunnen worden. Hij wil met de voorstelling die ontstaat wel dicht bij het boek blijven, maar geeft er ook zijn eigen stijl aan. Daarbij is een koffer praktisch zijn enige attribuut. Hij oefent de tekst en laat de voorstelling programmeren in theaters. Teksten onthouden is geen probleem voor hem: ,,Alles staat op mijn harde schijf."

WAARDERING In 2016 werd Borrias verkozen tot Vertelambassadeur van Nederland. Dit voelde als een mooie erkenning en waardering van zijn vak, wat zich alsmaar uitbreidt gezien het groeiend aantal verhalenvertellers. Een Vertelambassadeur promoot een jaar lang dit vak en stelt zich doelen. In Borrias' geval nam hij zich samen met Stichting Kamp Westerbork (waarmee hij al langer samenwerkt ) voor om een soort 'databank' voor vertellers op te richten. Het gaat dan om overlevenden van oorlogen die hun ervaringen willen vertellen op bijvoorbeeld scholen. Borrias vindt het belangrijk dat verhalen verteld blijven worden om het heden te kunnen spiegelen aan het verleden. Het oprichten van de databank zal echter meer tijd in beslag nemen. Op 28 januari jongsleden werd Pauline Seebregts verkozen tot Vertelambassadeur 2017 en daarmee Borrias' opvolger. Beiden zullen dit jaar met elkaar samenwerken.

KALK Op Borrias' website staat: "Verhalen vertellen is beeldhouwen in de fantasie". Dit uitleggend vertelt hij: ,,Ik wil dat het publiek plezier beleeft aan wat ik doet. Tijdens een voorstelling voel ik het als er iemand onrustig of gereserveerd in het publiek zit, bijvoorbeeld bij een voorstelling in een bedrijf. Volwassenen hebben minder fantasie omdat er kalk overheen is gekomen. Als verhalenverteller hak ik er weer wat kalk af."

En zo ziet Borrias tijdens zijn voorstellingen mensen 'ontdooien', er plezier in krijgen en hun eigen fantasie of inzicht vormen. Met universele thema's als 'liefde', 'geborgenheid' en 'het overwinnen van angsten' zijn Borrias' verhalen voor iedereen herkenbaar en verbindend . Verwonderlijk is het dan ook niet dat voor hem "elke dag een cadeautje is".

Zie ook de website: www.verhalenverteller.nl