• Eric Jansen

Vies worden mag bij de Tuinpiraat

CULEMBORG Als vrijwilligster Ineke Overweg aan SKPC-clustermanager Marloes Smits "33 dappere tuinpiraat doe-dingen" overhandigt, is de samenwerking tussen stichting de Tuinpiraat en de SKPC een feit.

door Eric Jansen

De overhandiging vond plaats in de Tuinpiraat zelf, een natuurspeelplaats voor kinderen tussen 4 en 12 jaar in het gebied van 'de Zandput' aan de Rietveldseweg. Ook vrijwilliger Frans de Bruijn was erbij.

MODDER De Tuinpiraat bestaat inmiddels ruim 7 jaar, draait op vrijwilligers en bestaat via giften. Vanaf de oprichting is het doel een plek met leuke activiteiten te bieden aan kinderen, om hen weer lekker buiten te kunnen laten spelen en te stimuleren zichzelf te kunnen vermaken.

Jaarlijks worden er gemiddeld 5 speelmiddagen georganiseerd in het mooie gebied, waarvan Staasbosbeheer eigenaar is. Tijdens de middagen wordt er geslingerd aan touwen, hutten gebouwd, broodjes gebakken op een vuurtje, 'gouden' munten verstopt enz. De activiteiten worden begeleid door vrijwilligers en ouders houden een oogje in het zeil.

De Bruijn: ,,Er komen zowel jongens als meisjes op af, op sommige speelmiddagen hebben we weleens 100 kinderen gehad! We maken zoveel mogelijk gebruik van wat de natuur zelf biedt; aanwezige bankjes zijn gemaakt van afgezaagde boomstammen en een glijbaan is snel gemaakt van een heuveltje met modder."

SKPC Smits noemt de Tuinpiraat een mooi initiatief: ,,De samenwerking bestaat eruit dat kinderen van de naschoolse opvang met onze medewerkers doordeweeks ook in de Tuinpiraat kunnen gaan spelen. We gaan dit ook als activiteit in ons zomerprogramma opnemen, waarbij we gebruik mogen maken van de materialen van de Tuinpiraat. Andersom kan de Tuinpiraat die weer bij de SKPC opslaan. Via een schenking van de SKPC aan de Tuinpiraat kon er onlangs onder meer een waterpomp gekocht worden."

Overweg: ,,Kinderen moeten er soms even doorheen om hier vies te willen worden. Ik hoorde een kind eens aan zijn moeder vragen of hij vies mocht worden. Wij vinden het juist prachtig als de viezigheid bij kinderen weer mag terugkomen!"

De eerstvolgende speelmiddag is op 21 april van 13.00 tot 17.00 uur. Informatie op Facebook: "Natuurspeelplein de Tuinpiraat Culemborg".