'Vrijheid betekent veiligheid en jezelf zijn'

Feestelijke afsluiting Dialoog van de Stad

Tanja Moody

@TanjaMoody

CULEMBORG In de afgelopen maanden zijn ruim honderd inwoners uit Culemborg met elkaar in gesprek gegaan over het thema 'Vrijheid' in de Dialoog van de Stad, een project georganiseerd door ElkWelzijn. Op woensdag 22 april was de feestelijke afsluiting met deelnemers en dialoogleiders waarin werd 'teruggekeken, geëvalueerd, verankerd en gevierd'. In de evaluatie blijkt dat voor de meeste deelnemers vrijheid gaat over veiligheid en jezelf zijn.

Het thema 'Vrijheid' is gekozen naar aanleiding van de wereldwijde protesten na de aanslag op Charlie Hebdo in januari „De vrijheid van meningsuiting was in het geding. De hele samenleving had een soort urgentiegevoel om elkaar vast te houden," vertelt Annerieke van der Vegt. „Daarnaast is ElkWelzijn op allerlei manieren bezig om verbindingen te leggen in de stad tussen mensen met verschillende achtergronden. We streven naar een prettige samenleving met elkaar, waarbij je elkaar kent, elkaar begrijpt en weet hoe de ander in elkaar zit, zodat je daardoor begrip voor elkaar hebt en tot een prettige sfeer in de stad kan komen. Via de Dialoog van de Stad faciliteren we dat de mensen ècht met elkaar in contact kunnen komen."

JEZELF ZIJN Volgens organisatoren Ellen van Tilburg en Matthijs Zwinkels hebben de dialogen een bepaalde sfeer weten te creëren. „De deelnemers vonden de gesprekken intiem, verstillend, rustig. Dat kwam omdat je ongedwongen naar elkaar kon luisteren en je kreeg de beurt om te vertellen." Eén van de dialoogleiders omschreef het volgens van Tilburg heel treffend: 'Ik vond deelname aan en het begeleiden van het dialoog van de stad over het onderwerp 'vrijheid' heel bijzonder. Het was mooi om te zien hoe snel na de eerste vragenronde de deelnemers zichzelf kwetsbaar durfden op te stellen, terwijl ze hun tafelgenoten een kwartier ervoor nog niet kenden. En luisteren zonder te oordelen wordt dan een stuk eenvoudiger, om dan vervolgens te ontdekken dat vrijheid voor ieder andere aspecten heeft, maar uiteindelijk een gemeenschappelijke deler, jezelf mogen zijn.'

DIVERSITEIT De avond was feestelijk met muziek, rap en gedichten over vrijheid. Vier deelnemers mochten hun persoonlijke gedachten pitchen over wanneer je je het meest vrij voelde of wat je nodig hebt om je vrij te voelen in Culemborg. Ook werd weer in kleine groepjes van gedachten gewisseld over ieders ervaringen en hoe nu verder. Een brede diversiteit en regelmatig nieuwe deelnemers werden belangrijk gevonden, ook een aansprekend thema dat bij iedereen aansluit. In de afsluitende woorden omschreef wethouder Fouad Sidali wat vrijheid voor hem als vader van twee kinderen betekent: „Ik ben heel bewust van onze welvarendheid in Nederland en dat we elke dag bezig kunnen zijn met de kwaliteit van ons leven. Echter vandaag de dag worden wij nog steeds geconfronteerd dat elke dag in de wereld iemand zijn vrijheid wordt afgenomen. Voor mij betekent vrijheid dan ook: bescherming bieden voor hen die in angst leven."