• De fracties van de gemeenteraad hadden inwoners van Culemborg uitgenodigd om samen de uitslag te bekijken.

    Monica Wichgers
  • De fracties van de gemeenteraad hadden inwoners van Culemborg uitgenodigd om samen de uitslag te bekijken.

    Brigitte Vergouwen

VVD blijft grootste; stevige stijging GroenLinks, D66, Pvdd

CULEMBORG De opkomst bij de verkiezingen Culemborg was met 84,1% hoog te noemen; vergellijkbaar met de landelijke opkomst. Ook in Culemborg kreeg VVD te maken met flink verlies en bleef het tegelijkertijd ruimschoots de grootste partij, met 3691 stemmen.

door Brigitte Vergouwen

Monica Wichgers, VVD: ,,Wij zijn erg blij en tevreden met de uitslag: 33 zetels is een formidabel resultaat voor de VVD. Een uitslag die goed is voor Nederland! De uitslag van Culemborg weerspiegelt behoorlijk de landelijke uitslag. Wij hopen dat de Culemborgse kiezer volgend jaar dit vertrouwen ook aan de lokale fractie geeft." De tweede grootste partij is PVV. Met 2316 stemmen heeft zij 654 stemmen meer dan in 2012. Op de derde en vierde plaats komen respectievelijk D66 met 2286 stemmen en Groen Links met 2201 stemmen.

Opvallende winnaars in Culemborg zijn Groen Links met ongeveer 60% meer stemmen dan in 2012, D66 en Partij voor de Dieren, met ieder een stijging van ongeveer 50%. Rinske Noortwijk, D66: ,,Ik ben blij met het resultaat. Ik hoop dat er landelijk en lokaal meer mandaat uitgekomen is voor een sterker klimaatbeleid. En dat we maatschappelijke en duurzame vraagstukken ondernemend kunnen gaan oplossen. Ook door daar nadrukkelijk immigranten bij uit te nodigen."

De ChristenUnie steeg met ruim 25%. Daniel Jumelet, ChristenUnie: ,,We maken ons lokaal hard voor de samenleving en zijn lokaal herkenbaar en dat heeft effect op de landelijke uitslag."

De PvdA heeft ruim 60% aan stemmen verloren in Culemborg, van 4157 stemmen naar 1146. Opvallende nieuwe partijen zijn DENK met 751 stemmen, 50PLUS met 486 stemmen en Forum voor Democratie met 284 stemmen.

Kiek hier voor de volledige uitslag.

Meer over de uitslagen en de verkiezingsavond in de papieren versie van 22 maart.