• SONY DSC

    De Roos

Wandeling met 'Het jongetje met de driewieler' in Culemborg

CULEMBORG Meer dan een eeuw geleden fietste een jongetje op zin driewieler door Culemborg. Toevallig was zijn vader fotograaf en zo is de tocht vastgelegd op 17 prentbriefkaarten uitgegeven nog voor de eerste wereldoorlog. Historicus Bert Blommers verzamelde ze en schreef er een 'Voetnoot' van de historische Vereniging Voet van Oudheusden over.

De Roos van Culemborg vroeg René van Loenen de tocht van Alexander Israëls –zo heette het jongetje- in een reeks gedichten te beschrijven. Dat leverde een poëtische wandeling op langs enkele historische highlights aan het begin van de 20ste eeuw. Bijvoorbeeld de Watertoren, villa Casa Blanca, de Spoorbrug en de monumentale panden in de binnenstad.

Zondag 25 maart houdt de Roos in samenwerking met Voet van Oudheusden een wandeling door Culemborg. De route van het jongetje wordt gevolgd. Voorop de driewieler die steeds door andere enthousiastelingen bereden wordt. De dichter leest op locatie zijn verzen voor en de wandelaars genieten van de stad, de natuur en de historie. Deelnemers krijgen wandelplan en het hele gedicht in tekst uitgereikt. Zondag 25 maart, 14.00 uur, vertrek oude stadhuis. Gratis deelname.