• Componist Alfons van der Mullen

    Eric Jansen

Werk Duitse theoloog vanuit Culemborg op bijzondere wijze op de kaart gezet

CULEMBORG Componist Alfons van der Mullen is door de Roos van Culemborg gevraagd nieuwe koorwerken te componeren bij werk van de Duitse theoloog en wetenschapper Dietrich Bonhoeffer. De hoop van de Roos en Van der Mullen is dat veel koren in heel Nederland op 4 en 5 mei 2020 deze koorliederen in hun programma zullen opnemen.

 

door Eric Jansen

Op 9 april 2020 was het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog en wetenschapper Dietrich Bonhoeffer werd vermoord. Bonhoeffer was betrokken bij het verzet en in het bijzonder bij de aanslag op Hitler in juli 1944. Zijn laatste maanden bracht hij door in gevangenschap, waarbij hij brieven schreef naar zijn verloofde, familie en vrienden. Als 'Widerstand und Ergebung' (Verzet en overgave) uitgegeven maakten deze brieven, gedichten en gebeden na de oorlog diepe indruk.

Met het werkboekje: "Tekstboek Bonhoeffer-75" (in heel Nederland verspreid in 30.000 stuks) vraagt de Roos van Culemborg aandacht voor Bonhoefffers nog steeds actuele thema's via verschillende benaderingen: literair, beeldende kunst, liederen, gedichten enzovoort. Op 9 april van dit jaar werd het gepresenteerd in verschillende gevangenissen.

Componist Alfons van der Mullen is door de Roos uitgedaagd nieuwe koorwerken te componeren bij fragmenten uit Bonhoeffers gedichten. Van der Mullen:,,Het fijne van deze opdracht is dat hij een leemte binnen de koormuziek vult. Koren zingen meestal op buitenlandse teksten en wanneer er wel op een Nederlandse tekst wordt gezongen, is deze vaak liturgisch van aard. Dit zijn Nederlandse gedichten op nieuwe muziek."

 

KOORZANGERS GEZOCHT Het gaat om dertien werken voor gemengd koor, klarinet, cello en piano. De uitvoering hiervan vindt plaats in het door Van der Mullen georganiseerde concert op 12 oktober in de Grote of Barbarakerk te Culemborg. Een koor o.l.v. Dirkjan Horringa verzorgt deze première. Hiervoor worden nog koorzangers gezocht (alten, een tenor en een bas).

De hoop van de Roos en Van der Mullen is dat veel Nederlandse koren op 4 en 5 mei 2020 (de vijfenzeventigste bevrijdingsdag!) deze Bonhoeffer-koorliederen in hun programma zullen opnemen en daar binnenkort al mee gaan oefenen.

De partituur is vanaf 15 augustus te koop en de koorpartijen zijn te downloaden via www.denieuwecantate.nl. Op deze site kunnen zangers zich ook aanmelden of telefonisch via 0345-518591/ 06-86104293.