• Nederland Amsterdam 1 december 2016.
    Leraren maken de toekomst. Een onderwijsdebat over kwaliteit, ruimte en rekenschap.
    Foto: Jan Boeve / De Balie

    De Balie/Jan Boeve

Werkwijze Lek en Linge centraal tijdens onderwijsdebat

CULEMBORG De 'Culemborgse methode' stond donderdagavond centraal tijdens het debatprogramma 'Leraren maken de toekomst' in De Balie in Amsterdam.

Vwo-locatiedirecteur Hanneke Schreuder van Lek en Linge en docent Nederlands Lotte Velthuizen vertelden over hun werkwijze en de resultaten die daarmee worden behaald.

,,Superleuk om te mogen vertellen over je school," blikt Hanneke Schreuder terug. Lotte Velthuizen voegt eraan toe: ,,Het is fijn om te merken dat er waardering is voor wat we doen."

Het onderwijsdebat was een initiatief van De Balie en de Onderwijsraad. Voor een zaal vol docenten uit alle onderwijsrichtingen legt Velthuizen uit hoe prettig en effectief het werken in een team is. ,,Iedere docent is anders, maar dankzij onze samenwerking is de pedagogische aanpak bij iedereen hetzelfde. Als een leerling bij één vak dreigt weg te glippen, dan springen we er met zijn allen op. Wij werken overigens al sinds 2002 met teams. Voor diverse aanwezigen was dat een eye-opener." Schreuder wijst in haar bijdrage op het voortdurende streven naar kwaliteit. ,,We hebben hoge verwachtingen van de leerling maar ook van elkaar. Steeds zijn we op verbetering gericht. De kwalificaties die we hebben, zoals Excellente School, CultuurProfielSchool en Gezonde School, zijn enerzijds een waardering voor wat we doen, tegelijk houden ze ons scherp. Want je doet niet alleen je best om deze kwalificaties te behouden, maar ook om nóg beter te worden. En dat alles met het uitgangspunt dat de leerling te allen tijde centraal staat."

Het debat is terug te zien op www.debalie.nl/de-balie-tv.

Foto: Vwo-locatiedirecteur Hanneke Schreuder van Lek en Linge aan het woord tijdens onderwijsdebat in De Balie. Lotte Velthuizen zit naast haar.