Zwembad De Meer in de verkoop

CULEMBORG Het voormalige zwembad De Meer wordt met bijbehorende grond door de gemeente Culemborg per openbare inschrijving verkocht. Aspirant-kopers dienen hiervoor aan een aantal behoorlijk stringente eisen te voldoen en ook voor het gebruik zijn aparte voorwaarden opgenomen. De gemeente hecht waarde aan hergebruik van de huidige bebouwing toekomstige functies moeten passen binnen een maatschappelijke bestemming.

Neeltje van Triest

@neeltjevt

Een van de geïnteresseerde partijen die zich over de aankoop van dit karakteristieke pand buigt, is Centrum De Meer, een burgerinitiatief met een harde kern van professionals. Deze partij gaat voor een multifunctioneel centrum voor de hele Culemborgse gemeenschap, waarbij jongeren centraal staan die omringd worden door professionals. Het is de bedoeling dat maatschappelijke ondernemers, instellingen en werkwillenden hen hier vooruithelpen met kennis, inspiratie, support en financiën. Gezondheid, techniek, wetenschap en ondernemerschap vormen de basis van het inpandige Vrijstadlab, jongerencentrum, restaurant en wellness De Meer.

En Centrum De Meer wil stageplekken bieden aan leerlingen van het KWC, Lek en Linge en studenten van buiten Culemborg. Het is een variant op het Brede School-concept voor twaalf plus. Er zijn verregaande contacten gelegd en de deur naar Europa staat wijd open. Jongeren kunnen onder professionele begeleiding aan Europese projecten en internationale uitwisselingen deelnemen vanuit hun eigen jongerencentrum en het Vrijstadlab: een broedplaats van Skill en Smart Industry.

Kees Kragten, een man met ervaring in projectmanagement en één van de initiatiefnemers van Comité Centrum De Meer: ,,Het aantonen van de uitvoerbaarheid van ons plan, ook in financieel opzicht, is mogelijk, maar de tijd die we er voor krijgen is erg kort. Sinds begin maart racen wij al tegen de klok. Elke vorm van steun vanuit de gemeenschap is dan ook van harte welkom. Er is veel enthousiasme vanuit burgers, scholen, ondernemers om samen De Meer tot een succesvol centrum voor de Culemborgers te maken. De Stichting Samen Verder zorgt voor de ouderen, Centrum De Meer kan dit voor de jongeren doen. ''

Kragten vertelt dat juist voor de twaalfplus-doelgroep bijna niets te doen is in de stad, een stelling die onderschreven wordt in het laatste leefbaarheidsonderzoek van de gemeente. De twee jongerenruimtes in de Salaamander en de Treffer bieden ieder plaats aan 10 tot 15 personen en daar komen alleen maar Marokkaanse jongens op af; daarnaast kennen de sportclubs ieder hun eigen doelgroep.

Kragten: ,,Centrum De Meer wil juist voor alle jongeren wat betekenen en zet stevig in op techniek, gezondheid en communicatie. Het ligt strategisch tussen twee schoolgemeenschappen in en nabij multiculturele wijken. Het verbouwde gebouw leent zich voor allerlei doeleinden. Daarom is het zo ideaal. Wij voorzien minder problemen in de stad, minder gemeentelijke uitgaven en meer ondernemerschap. Maar daar hebben we wel de gemeenschap bij nodig.''

Donderdag 26 mei is er een presentatieavond met debat in het Projectenbureau van SSV aan de Meerlaan 25. Aanvang 19.30 uur.