5 tips bij het kiezen van een duurzame energieleverancier

03-10-2019, 15:41 |Van onze partner

De slimme consument kijkt na de looptijd van het contract altijd even of er geen betere mogelijkheden zijn: zo ook wanneer het om de energieleverancier gaat. Maar hoe kies je nu voor de juiste, duurzame en toch voordelige energieleverancier? We geven je een aantal handige tips om je op weg te helpen.

1. Waar krijg je de meest duurzame energie?
Het gebruiken van duurzame energie wordt steeds belangrijk, en het is dan ook niet voor niets dat steeds meer consumenten overstappen op een duurzame leverancier. Gelukkig helpen organisaties zoals de Consumentenbond je hierbij op weg. Ieder jaar wordt er een lijst met de groenste energieleveranciers opgesteld, waar jij jouw duurzame energieleverancier zo tussenuit kunt kiezen. Deze leveranciers worden beoordeeld op hun beleid en de manier waarop ze stroom inkopen of produceren.
 

2. Het vergelijken van energie
Wanneer je de verschillende leveranciers uit de ‘groene categorie’ vergelijkt heb je de mogelijkheid om direct te zien welke leverancier het beste bij jouw wensen en behoeften past. Vergelijk energie online om snel te ontdekken waar jij de meeste voordelen vindt. Een overstap is vervolgens in no-time gemaakt.
 

3. Let op het etiket
Twijfel je of jouw huidige energieleverancier groen en duurzaam is? Dan kun je de benodigde informatie terug vinden op het stroometiket. Op dit etiket is de leverancier verplicht om aan te geven welke bronnen gebruikt worden om jou van energie te voorzien. Het zou namelijk zomaar eens kunnen zijn dat jouw leverancier ‘groene’ stroom verkoopt, maar deze eigenlijk op een grijze en dus niet duurzame manier inkoopt. Het etiket voorziet je van alle informatie die je nodig hebt om bij je leverancier te blijven, of toch een overstap te maken.
 

4. Kijk ook naar andere zaken
Wanneer je een lijstje duurzame energieleveranciers klaar hebt staan, is het belangrijk om andere belangrijke factoren in overweging te nemen. Welke leverancier biedt jou bijvoorbeeld de beste tarieven, of wie heeft de beste klantenservice? Kijk welke aspecten jij belangrijk vindt en welke leverancier hier vervolgens naast de duurzaamheid het meeste aan voldoet.
 

5. Vaste, variabele of dynamische tarieven?
Neem als laatste ook de tarieven even goed onder de loep; de ene contractvorm is namelijk niet altijd per definitie beter dan de andere. Zo biedt een contract voor onbepaalde tijd je de vrijheid om altijd over te stappen, maar is er meestal geen sprake van een interessante welkomstkorting. Een contract met vaste tarieven geeft je zekerheid gedurende de looptijd, maar kan ervoor zorgen dat je te hoge tarieven hebt wanneer de prijzen dalen. Hoe heb jij jouw duurzame energieleverancier gevonden?