Het onderhoud van houten jaloezieën

16-08-2019, 13:29 |Van onze partner

Hout is een natuurproduct. Het is een mooi materiaal dat met goed onderhoud alleen maar mooier wordt. Met het onderhoud van houten ornamenten en accessoires in huis zullen de meeste doe-het-zelvers weinig moeite hebben. Goed schoonmaken, even opschuren, afstoffen en netjes in de blanke lak zetten is toch wel min of meer standaard. Maar houten jaloezieën zijn al bijzonder en wanneer ze van hout gemaakt zijn worden ze speciaal. Zeker bij het onderhoud. Je kunt houten jaloezieën niet even snel in de lak zetten. De jaloezieën worden voortdurend blootgesteld aan zonlicht, gefilterd door glas of niet,
warmte en kou en andere invloeden van de atmosfeer in je huis. De laklagen of verflagen waarmee de jaloezieën geleverd worden zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk, maar ook lak of verf heeft niet het eeuwige leven.
 

Dagelijks onderhoud
Het gewone onderhoud is eigenlijk goed vergelijkbaar met het onderhoud van houten meubels in je huis. Goed vrij van stof houden en ervoor zorgen dat er in elk geval glasgordijnen hangen tussen de ruiten en de houten jaloezieën kan het leven van uw houten accessoires flink verlengen. Maar ook de onderdelen die niet zichtbaar zijn hebben onderhoud nodig. Houten jaloezieën bestaan uit plankjes of gebogen houten strips die beweeglijk zijn aangebracht boven of naast elkaar. Het sterke verhaal hierbij is opgesloten in het woordje beweeglijk. In de zijkanten van het frame zit bij volledig houten jaloezieën een mechanisme van twee houten strips met gaatjes, waar punten op de plankjes in passen. Met een handeltje worden de houten strips op en neer bewogen, waardoor de plankjes open en dicht kunnen. Met die beweging kun je licht, lucht of beiden de kamer in laten, of niet.
 

Groot onderhoud
Het onderhoud van volledig houten jaloezieën is een beetje ingewikkelder dan bij de vrij hangende variant. Niet alleen de plankjes moeten op tijd weer in de blanke lak gezet worden, ook het mechanisme zelf is van hout. Dat het hier gaat om heel dunne en fijne,houten onderdelen. Het is een goed idee het onderhoud van deze houten jaloezieën uit handen te geven. Een gespecialiseerd bedrijf zal niet alleen kennis van zaken naar voren brengen, ook de onderdelen voor reparaties zullen bij een dergelijk bedrijf snel leverbaar zijn. Het schoonhouden kun je makkelijk zelf doen. De houten jaloezieën zijn een echte aanwinst voor uw woning, zowel binnen als van buiten. Ze geven het huis een tropisch en klassiek aanzien. De wat lichtere, houten variant heeft ook een mechanisme om de latten te laten bewegen. Het onderhoud van de jaloezieën voor binnenshuis is wat eenvoudiger, maar het basismateriaal is nog steeds hout. Ze zullen daarom een aanvulling zijn op het meubilair en de andere accessoires in het huis. Ook hierbij praten we over het natuurproduct, dus is goed onderhoud nodig. Regelmatig goed schoonmaken, met vochtige, maar beslist niet natte materialen. Gebruik schoonmaakmiddelen die niet bleken en die geen vettige film achterlaten op het hout. Heel af en toe kunt u meubelolie gebruiken, om de kleurvergelijking tussen de raamdecoratie en uw meubels vergelijkbaar te houden. Gebruik daarbij de doek waarmee u de meubels "uitwrijft   ';. Daar zit voldoende olie op om de houten jaloezieën te behandelen, zonder een vettige film achter te laten.
 

Het mechanisme
Zorg er voor dat de koorden niet nat of vettig worden. Ze zijn meestal wit, maar kunnen ook een aangepaste kleur hebben, om ze te verbergen. Het mechanisme zit verborgen in de balk waarmee de jaloezieën opgehangen worden. Het onderhoud en reparatie daarvan is eigenlijk niet te doen in een huislijke omgeving. De balk kan open en het mechanisme is bereikbaar, maar het is beter ook dit deel van het onderhoud aan specialisten over te laten. De lak die een natuurlijke afwerking geeft aan uw houten jaloezieën houten rolgordijn zal na 7 tot 8 jaar blootstelling aan direct zonlicht af gaan breken. Als eerste zal je een lichte matheid van de lak opvallen en uiteindelijk een volledige afbraak van de lak. Het is belangrijk om je houten jaloezieën niet te laten lijden onder de effecten van verwaarlozing voorbij het punt waarop je ze niet meer terug kunt brengen naar hun oude glorie. Bij sterk aangetaste lak zijn de houten lamellen kwetsbaar voor het vervagen door de zon. Ook kromtrekking en watervlekken kunnen dan voor gaan komen. Probeer eerder te vroeg te zijn met het onderhoud van hout. Te laat komen heeft vaak een zware teleurstelling tot gevolg.