Hoe groot en zwaar mag een peuterrugzak zijn?

09-09-2019, 16:26 |Van onze partner

Peuters willen graag alles zelf doen en dus ook graag hun eigen spullen meenemen. Het liefst in een stoere of lieve rugzak die ze zelf hebben uitgekozen. Met het meenemen van een eigen rugzak leert een kind ook meteen om verantwoordelijk omgaan met zijn spullen en zijn ze minder afhankelijk van papa en mama als ze iets zelf kunnen pakken. Maar waar moet je rekening mee houden als je een rugzak koopt. Een te grote of te zware rugzak is voor je peuter niet goed, dat snappen we allemaal.  Maar wanneer is een rugzak nu te groot of te zwaar? En waar moet je nog meer op letten?
 

Vuistregel 
Een makkelijke regel om aan te houden bij het inpakken van een kinderrugzak is dat een kind ongeveer 1/5 van zijn gewicht mag dragen. Een peuter van 10 kilo mag dus maximaal 2 kilo dragen. Een rugzak met een inhoud van 6 tot 9 kilo is daarom ruim voldoende voor jouw peuter. Een favoriete knuffel, wat klein speelgoed en een pakje drinken kan je peuter al gauw prima zelf meenemen. Zo voelt je kind zich heel groot als het met je mee gaat. Pakt je kind zelf het speelgoed in, voel dan wel even hoe zwaar de rugzak is. Je kind heeft niet door dat klein speelgoed best zwaar kan zijn. 
 

Meer dan alleen het gewicht
Naast het gewicht is het ook belangrijk dat een kinderrugzak goed past. Een te grote rugzak die te veel hangt of een knellende tas zijn niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de rug en de heupen die ook een deel van het gewicht dragen. 

De kinderrugzak van Herschel is er in twee maten. De Heritage kids voor kinderen van 3-6 jaar en de Heritage Youth voor kinderen vanaf 7 jaar. Bij deze rugzakken is rekening gehouden met de grootte van de tas maar ook met de lengte van de schouderbanden. Daarnaast hebben ze een afneembare borstriem waardoor de tas goed op zijn plaats blijft. De Youth heeft naast het grote hoofdvak ook nog en 13”laptopvak. De Heritage kids is er in veel verschillende designs met speelse vormen en leuke kleuren. Van effen kleuren als Hot Coral / Flamingo Pink, Blue /Grey of Blue Red / Black tot bloemen en vlinder designs, camouflage prints of de combinatie van vrolijke en hippe kleuren met het luipaard-printje. Voor elke kind is er wel een geschikt design te vinden.  Fijn is dat er ook aan een naamlabel is gedacht. Zo raakt je kind de tas niet snel kwijt. Extra speciaal voor je peuter is dat de tas, qua uitstraling, gelijk is aan de Heritage, een super Herschel rugzak voor volwassenen. Met een voor- en hoofdvak zijn alle (school)spullen in een handomdraai overzichtelijk opgeborgen en kan je kind ook makkelijk alles weer terugvinden. Dit samen met de bekende gestreepte voering is de tas zowel van de buiten als de binnenkant een feestje