Camping De Helling populair

CULEMBORG Het camperveld is goed bezet, boten varen in en uit. Als je een rondje over het terrein van jachthaven en camping De Helling loopt zou je het niet zeggen, maar het vaar- en kampeerseizoen loopt alweer op z'n eind. Een goed moment om samen met Roland Reverda, voorzitter van de Stichting de Helling Jachthaven en Camping, terug te blikken op het afgelopen seizoen.

,,We startten dit seizoen feestelijk op 23 maart, ter gelegenheid van de uitbreiding met zes nieuwe camperplaatsen, een extra toiletgebouw en twee trekkershutten. Er zijn in totaal nu 14 camperplaatsen, 22 plaatsen voor stacaravans en bij de Lek 20 seizoenplaatsen. De NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club, was van de partij bij ons feestje en was vol lof. Dat hebben ze blijkbaar niet onder stoelen of banken gestoken, want we hebben dit jaar veel NKC-leden begroet. Ondanks het vaak wisselvallige weer deze zomer is het aantal kampeergasten verdubbeld!"

De Helling is vooral populair onder camperaars. Uit de enquetes blijkt dat onder meer de centrale ligging in Nederland, de verrassend mooie omgeving en natuurlijk de sfeervolle binnenstad met restaurants en terrassen op loopafstand redenen zijn om voor de camping en jachthaven te kiezen. Mensen zijn zeer te spreken over de ruime plaatsen, schoon sanitair, de service en relaxte sfeer.

Reverda: ,,We proberen de mensen te verleiden om nog wat langer te blijven, door de tweede nacht voor half geld aan te bieden. Dit werkt prima. Het is goed voor ons, maar ook voor Culemborg als mensen een terrasje pakken, museum bezoeken en uit eten gaan. Met ingang van 2016 is de toeristenbelasting gehalveerd, wat ook een positieve bijdrage heeft geleverd aan de verdubbeling van het aantal gasten. Er is momenteel veel belangstelling voor een seizoenplaats aan het water. In 2016 hadden we nog ruimte, momenteel stromen de aanvragen voor 2017 binnen. Mensen zien en waarderen onze investeringen in het terrein. Natuurlijk hebben we ook weer volop plannen voor het volgende seizoen. Misschien nog twee extra camperplekken aanleggen en we gaan het toiletgebouw en het havenmeesterkantoor mooier maken. Stilzitten, daar zijn we hier niet zo van."

Sinds 2014 is Stichting Jachthaven en Camping De Helling (SJCH) verantwoordelijk voor exploitatie en onderhoud van de haven en camping. In de SJCH zijn de belangrijkste gebruikers van de Culemborgse jachthaven verenigd: WatersportVereniging (WV) De Helling en Scouting Triton. Zij pachten de grond 25 jaar van de gemeente, hebben de opstallen en aanlegsteigers gekocht. Dankzij de inzet van vrijwilligers blijven de tarieven betaalbaar voor de 700 Hellingleden, kampeerders en passanten en bespaart de gemeente jaarlijks een ton.