• Ton Valkenburg

Eerbetoon voor pétanque-grootheid Essa Agzoul

CULEMBORG Essa Agzoul uit Culemborg is woensdagavond 11 januari in de overdekte accommodatie van les Taxateurs in de bloemetjes gezet doorwethouder Fouad Sidali.

door Henk Reesink

Agzoul werd geëerd wegens zijn fantastische prestaties bij het petanque. In het jeu de boules-circuit begint men het al gewoon te vinden dat de Culemborger er regelmatig met een hoofdprijs vandoor gaat. Ook voor de jeu de boules-club Les Taxateurs is het niet zo verwonderlijk dat Agzoul voor de vierde keer met zijn team Nederlands kampioen is geworden. Daardoor mag hij dit jaar weer deelnemen aan de wereldkampioenschappen die in september in Frankrijk in Rouen worden gehouden.

Essa Agzoul, nu 40 jaar, is in 1991 vanuit Marokko naar Culemborg gekomen. Udo van Berkum, mede-oprichter van de jeu de boules-vereniging Les Taxateurs, nam Essa mee naar de club om daar een balletje te gooien. Vanaf zijn 15de jaar was hij zo bezeten van het pétanque, dat hij al z'n vrije tijd doorbracht op het terrein aan de Steenovenslaan. Bijna ieder dag was hij daar te vinden om een paar uur te trainen.

Al vrij snel had men in het pétanque-circuit in Nederland door dat dit jochie een topper zou worden. Daarom werd Essa door enkele belangrijke spelers van andere verenigingen benaderd, om samen een triplette-team te vormen om zo te proberen in de hoogste afdeling kampioen te worden. En dat is dan ook verschillende keren gelukt. Het afgelopen jaar is het team van Essa in Nieuwegein, na een paar bloedstollende partijen, er weer met de hoofdprijs vandoor gegaan. Behalve dit Nederlandse triplette-kampioenschap heeft Essa ook al twee keer het Nederlands doublette-kampioenschap en het tête-à-tête-kampioenschap gewonnen. Ook tijdens verschillende de Europese kampioenschappen heeft Essa zijn kwaliteiten laten zien.

Om nog maar te zwijgen over de vele uitnodigingen uit meerdere Europese landen, waaronder Engeland, Zweden en Frankrijk, om ook daar te komen spelen. Zelfs in Marokko was Essa met zijn team afgelopen jaar aanwezig op een groot invitatie-toernooi en hij sleepte daar ook nog eens de hoofdprijs in de wacht. Het voert te ver om alle prijzen die hij ondertussen in ontvangst heeft genomen op te sommen.

Ondanks deze topprestaties geniet Essa in Culemborg nog weinig bekendheid. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken met zijn bescheiden opstelling. Hij is bepaald niet iemand die zich op de voorgrond dringt. In het pétanque-circuit wordt hij zeer gerespecteerd, niet alleen om zijn prestaties, maar vooral om zijn beminnelijke verschijning. Een andere reden zou kunnen zijn dat de meeste Nederlanders niet echt bekend zijn met deze tak van sport. Het pétanque wordt eerder geassocieerd met wat oude mannetjes die in Frankrijk op een pleintje spelen. Ook dat is natuurlijk prachtig om te zien, maar de echte kenner zal het eerder hebben over belangrijke toernooien, zoals de 'Mondial La Marseillaise', waar ieder jaar begin juli meer dan 12.000 spelers aan meedoen. Voor de kwart-, de halve- en finale-partijen worden er in de haven van Marseille speciaal enkele tribunes gebouwd. Ook Essa heeft al een keer aan dit toernooi deelgenomen.

Helaas is het voor hem moeilijk om op alle invitaties in te gaan en op alle grote belangrijke toernooien aanwezig te zijn. Hij heeft het behoorlijk druk met zijn zaak op de markt, Deurdesign, waar hij mede-eigenaar van is. We zien hem vaak met zijn bestelwagen door Culemborg rijden. Maar nu hij, naast alle drukke werkzaamheden, voor de vierde keer Nederlands kampioen is geworden, was de extra aandacht via de wethouder ronduit verdiend te noemen. Sidali onderstreepte in zijn toespraak dat Essa een geweldige prestatie heeft neergezet. De mogelijkheden die Essa heeft gekregen heeft hij met beide handen aangegrepen, niet alleen sportief, maar ook maatschappelijk. In 25 jaar heeft hij laten zien wat je door volharding en inzet kunt bereiken.

Meer informatie over Les Taxateurs: www.lestaxateurs.nl

Op de foto: wethouder F. Sidali die Essa op 11 januari in de bloemetjes zet in de overdekte accommodatie van Les Taxateurs.