• BFCC

Ellen Jansen op jacht naar eremetaal in Brussel

CULEMBORG Vanaf vrijdag 8 juni gaat het Nederlands team, met de uit Culemborg afkomstige Ellen Jansen, in Brussel op jacht naar eremetaal tijdens de Europese kampioenschappen bowlen voor dames. Tijdens het in december 2017 gehouden WK in Las Vegas was Nederland het beste Europese land, waardoor de verwachtingen hooggespannen zijn.

De 26-jarige Ellen Jansen uit Culemborg was niet aanwezig tijdens de Wereldkampioenschappen, omdat zij een jaar niet beschikbaar was voor het Nederlands team. Dit jaar is zij weer terug en in april liet ze al zien waarom: ze werd voor de tweede keer Nederlands kampioen.

Voor Jansen wordt het na EK's in 2012 en 2016 alweer haar derde teamevenement voor Oranje. Vooral aan de editie van 2016 denkt Jansen met een goed gevoel terug. Als beste Nederlandse wist zij tijdens vier evenementen in de Top-10 te eindigen. Individueel liet Jansen ook al zien met de top van Europa mee te kunnen. Dit bewees zij in 2015, toen Jansen brons won tijdens het EK in San Marino.

De overige speelsters zijn Denise Blankenzee (18, Julianadorp), Samantha Greiner (25, Den Helder), Maxime de Rooij (24, Anna Paulowna), Nicole Sanders (30, Emmen) en Kelly French-Plummen (29, Heerlen).

BESTE EUROPESE LAND Tijdens het WK in Las Vegas waren de Nederlandse dames dan wel het beste Europese team, dat leverde in december geen eremetaal op. Nederland wist alle Europese toplanden achter zich te laten, maar de toplanden uit (Zuid) Amerika en Azië bleken nog steeds een maatje te groot. Die landen zijn vanzelfsprekend niet aanwezig in Brussel en dus wil het Nederlands team op herhaling. Met dit keer eremetaal als beloning.

,,Het is niet gezegd dat we nu 'wel eventjes' Europees kampioen worden", aldus topsportcoördinator van de Nederlandse Bowling Federatie, Jan Jaap van der Sar. ,,Niet alleen is ons team op twee van de zes plekken gewijzigd, ook bij andere landen zien we veel wijzigingen. Iedereen begint weer op nul. Neemt niet weg dat de prestatie op de WK vertrouwen geeft op een goed vervolg."

PROGRAMMA In Bowling Stones Wemmel (Steenweg op Brussel 396) wordt gestreden in diverse evenementen. Op 8 en 9 juni wordt het Singles Event gespeeld, op 10 en 11 juni het Doubles Event, op 12 en 13 juni het Trio's Event en op 14 en 15 juni het Team Event (5 dames). Het toernooi wordt zaterdag 16 juni afgesloten met het Masters Event, waar de beste 24 dames van het gehele toernooi het nog één keer tegen elkaar opnemen.