• Breidablik

IJslands beste jeugdteam naar Culemborg

CULEMBORG De Culemborg Cup viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Het Belgische AA Gent probeert om de cup met de grote oren voor het derde jaar op rij te winnen. Een van de clubs die daar een stokje voor probeert te steken is het IJslandse Breidablik.

Tim Hartman

t@Namtrah09

Acht teams nemen het zaterdag 3 juni tegen elkaar op om de felbegeerde Culemborg Cup. AA Gent verdedigt voor het tweede jaar op rij de titel. Zij nemen het in groep A op tegen Breidablik, Brabant United en CVV Vriendenschaar, de gastheer die hoopt voor het eerst de cup in eigen huis te houden. In groep B zitten Lierse SK, Malmö FF, FC Dordrecht en PEC Zwolle.

Breidablik-coach Páll Einarsson kan niet wachten om zich in Culemborg te meten met de internationale teams. Einarsson is al vier jaar coach van het hoogste jeugdteam van Breidablik en is sinds drie weken ook tijdelijk coach van het eerste.

Het is voor Einarsson niet de eerste keer dat hij een voetbaltrip naar Nederland maakt. Afgelopen oktober nam hij het in de voorrondes van de Youth League (Champions League voor jeugdteams) op tegen Ajax. In IJsland werd het 0-3, in Amsterdam 4-0. ,,Dat was ondanks het resultaat een geweldige krachtmeting. Het Nederlandse voetbal is stuk sneller en tactischer dan het IJslandse. We speelden tegen spelers die nu in de finale van de Europa League staan", wijst hij op Justin Kluivert en Matthijs de Ligt als tegenstanders.

De jeugd van Breidablik staat bekend als een van de beste van IJsland en Einarsson werd de afgelopen twee jaar dan ook kampioen met zijn team. De coach kijkt met groot plezier uit naar de strijd om de Culemborg Cup: ,,Het is een perfect toernooi voor ons om volwassen te worden in ons voetbal en ons te meten met het internationale niveau. Maar we gaan wel voor de winst, al zal dat niet makkelijk zijn."

Of bij Breidablik iemand rondloopt die in de voetsporen kan treden van voormalig Culemborg Cup-smaakmakers zoals Anwar El Ghazi, Davy Pröpper en Moussa Dembéle? ,,Lastig te zeggen. De echt goede spelers vertrekken al op 14-jarige leeftijd naar Nederland of Engeland. Maar omdat IJsland de kwartfinales heeft gehaald op het EK 2016 gaan steeds meer kinderen voetballen. We hopen over een paar jaar meer en betere voetballers te hebben. 'Football is getting huge in Iceland!', besluit hij.