• Een moment uit het toernooi van vorig jaar

    Theo van Dam

Loting Culemborg Cup Toernooi

CULEMBORG In het weekend van 18 en 19 augustus wordt op de velden van CVV Vriendenschaar voor de 26ste keer gestreden om de Culemborg Cup.

Aan het toernooi zullen twaalf JO19-1 teams deelnemen verdeeld in twee poules van zes. Om een zo goed mogelijke spreiding van de deelnemers over de poules te krijgen, was er sprake van een 'geregisseerde' loting. Bij de loting is rekening gehouden met de verwachte sterkte en de buitenlandse inbreng van de ploegen.

Wat de buitenlandse deelnemers betreft, komen dit jaar het gerenommeerde PAOK Saloniki uit Griekenland en Slask Wroclaw uit Polen naar Culemborg.

PAOK Saloniki behoort tot de top van het Griekse voetbal. Afgelopen seizoen won de club de Griekse beker en in het nieuwe seizoen nemen ze deel aan de Champions League. De club staat tevens bekend om haar zeer fanatieke aanhang. In het verleden zijn Rinus Israel, Arie Haan en Huub Stevens trainer geweest van de club uit Thessaloniki.

Slask Wroclaw speelt op het hoogste niveau in Polen, in de Ekstraklasa. De clubkleuren zijn groen-wit-rood. De club is 2x kampioen van Polen geweest, in 1977 en 2012. De afgelopen jaren zijn ze regelmatig deelnemer geweest aan de Europa League.

Naast de buitenlandse deelname bestaat het deelnemersveld verder uit negen Betaald Voetbal Organisaties en uiteraard Vriendenschaar zelf.

Ook dit jaar worden de wedstrijden weer geleid door jonge veelbelovende scheidsrechters uit de Master Class van de KNVB en ondersteund door neutrale assistent-scheidsrechters,

Een toernooi van deze omvang kan natuurlijk nooit georganiseerd worden zonder de inbreng van vele sponsoren. De toernooicommissie is alle sponsors dan ook zeer erkentelijk voor hun (financiële)inbreng. Een bijzondere vermelding verdient hierbij zeker het Ondernemers Fonds Culemborg.


De loting heeft het volgende resultaat opgeleverd:

Poule A: Paok Saloniki, NAC Breda, De Graafschap, FC Dordrecht, Fortuna Sittard en CVV Vriendenschaar

Poule B: Slask Wroclaw, Willem II, Roda JC, FC Den Bosch, MVV en SC Cambuur