• Vriendenschaar in actie tijdens de Culemborg Cup 2017

    import

O19-voetbaltoernooi om de Culemborg Cup

CULEMBORG In het weekend van 18 en 19 augustus wordt op de velden van CVV Vriendenschaar voor de 26ste keer gestreden om de Culemborg Cup. Voor het eerst zal dit in de voorbereiding van het nieuwe seizoen zijn.

Voorheen werd het seizoen altijd afgesloten met dit aansprekende toernooi. Doordat de KNVB de competitie pas eind september laat beginnen, betekent dit ook dat de competitie pas eind mei, begin juni klaar is. De toernooi organisatie was daarom genoodzaakt om het toernooi te verplaatsen naar het begin van het voetbalseizoen.

Met Vriendenschaar zelf zijn er daarnaast elf andere Betaald Voetbal Organisaties actief op de Culemborgse voetbalvelden. Naast deelname van onder meer Willem II, de Graafschap, NAC Breda, Roda JC en Fortuna Sittard is er zoals altijd ook een buitenlandse inbreng. De verwachting is dat de smaakmakers op het toernooi het Poolse Slask Wroclaw en het Griekse Paok Saloniki zullen zijn.

SLASK WROCLAW Het eerste elftal van WKS Slask Wroclaw speelt in de Poolse Eredivisie. Die wordt in Polen de Ekstraklasse genoemd. In 2012 werd Slask Wroclaw landskampioen. Wroclaw speelt in het stadion Miejski dat een capaciteit van 43000 bezoekers heeft. In 2012 werd Slask Wroclaw landskampioen en speelde het in het seizoen 2012/13 in de voorronde van de Champions League. De in 1947 opgerichte vereniging heeft in de loop van de jaren aan alle internationale Europese toernooien deelgenomen. Het voorvoegsel WKS is afkomstig van Wojskowy Klub Sportowy, dat legervoetbalclub betekent. In het vroegere Oost Europa waren er talloze legervoetbalclubs die op het hoogste niveau voetbalden. Een aantal jaren geleden heeft men de W een andere naam gegeven: Wroclawksi ofwel uit Wroclaw afkomstig.

PAOK SALONIKI PAOK Saloniki is opgericht in 1926 en speelt in de Super League, de Griekse eredivisie. De naam PAOK is de afkorting van Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton. Saloniki is de verkorting van de naam Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, gelegen in het noorden van het land. De club speelt in het Toubastadion met een capaciteit van 29000 bezoekers. Het is een roemruchtige club met een zeer fanatieke aanhang.

PAOK was voor het laatst in 1986 landskampioen. De kans om opnieuw landskampioen te worden was er eindelijk in 2018. Maar door het gewapende optreden van de voorzitter-eigenaar in de beslissende wedstrijd tegen AEK Athene werd de wedstrijd gestaakt. De voorzitter protesteerde op wel heel eigen wijze tegen een aan AEK toegekend doelpunt. AEK werd door een reglementaire 3-0 overwinning landskampioen. Wel komt PAOK dit seizoen uit in de voorronde van de Champions League. Ook werd het in 2018 bekerwinnaar. Diverse Nederlanders waren trainer van PAOK: Thijs Libregts, Rinus Israel, Rob Jacobs, Arie Haan en Huub Stevens.

De toernooicommissie is alle sponsoren en ondersteuners zeer erkentelijk voor hun (financiële)inbreng om dit toernooi van deze omvang mogelijk te maken. Een bijzondere vermelding verdient hierbij zeker het Ondernemers Fonds Culemborg. Door de financiële bijdrage vanuit het fonds is het mogelijk gemaakt dat het vervoer van de buitenlandse deelnemers gedurende het toernooiweekend is geregeld en dat de spelers en de staf kunnen overnachten.

Het toernooi begint zowel zaterdag en zondag om 10.00 uur, de finale staat op zondag gepland voor 15.45 uur.

Op de site www.culemborgcup.nl is het wedstrijdprogramma te raadplegen.