• archief, lekzoomruiters.

Rijhal Lekzoomruiters weer in gebruik

Paardensportvereniging De Lekzoomruiters hield 8 maart een oefenwedstrijd voor nieuwe combinaties en herintreders. Er kon worden gesprongen maar ook dressuur worden gereden. De ruiters schreven massaal in. De wedstrijd kenmerkte zich door een gemoedelijke en ontspannen sfeer op het terrein aan de Steenovenlaan in Culemborg.

Normaliter is dit terrein dan ook een oase van rust te midden van het bruisende stadsleven maar op een maandagmorgen in juni vorig jaar was dat wel anders. Toen ontdekte een toevallig passerende stadswacht brand op het clubterrein van de Lekzoomruiters. De door hem in allerijl opgetrommelde brandweer was snel ter plaatse maar kon forse schade aan de rijhal niet voorkomen. Vrij snel na de melding van de brand arriveerde het bestuur van de vereniging. Symona Ganzeman: ,,Iedereen belde elkaar op. Je staat er niet bij stil dat zoiets kan gebeurden, maar je schrikt wel heel erg. Toen ik ging kijken, was alles afgezet met lint voor het onderzoek en kon je de rijhal niet in. Toen dat op gegeven moment wel mocht, zagen we pas hoe groot de schade was. De brand had de voorste wand van de rijhal vernietigd, maar door de hitte waren ook de pas nieuw op het dak gelegde lichtplaten verbrand en gesmolten. De restanten lagen op de rijbodem, die daardoor ook veel schade had opgelopen. Door het blussen deed de elektriciteit het niet meer en ook de sproeiers om de rijbaan nat te kunnen houden waren stuk. Tegen de rijhal aan stond een container als opslag voor de spullen die we op ons jaarlijkse concours gebruikten, dat is ook allemaal verbrand."

Greet van Zanten vervolgt: ,,De politie concludeerde na het onderzoek dat het ging om brandstichting, waarschijnlijk is een aantal vandalen bezig geweest. Vervolgens begon het wachten op wat de verzekering uit zou keren, we durfden niet met de herbouw te beginnen alvorens we wisten wat we uit konden geven. In die tijd konden we niet binnenrijden. Gelukkig hebben we een heel mooi najaar gehad zodat we heel lang de buitenbak konden gebruiken voor de lessen. We hebben de lessen maar een paar keer moeten afgelasten vanwege slechte weersomstandigheden. Onze leden hebben ook niet gezeurd, ze wisten ook wel dat wij er niets aan konden doen. Zoiets is overmacht"

,,Sinds enige tijd is de hal weer opgeknapt. Er zit een nieuwe voorwand in en er liggen weer nieuwe platen op het dak. Er ligt een nieuwe bodem in en vanwege ons zeventigjarige bestaan dit jaar hebben we onszelf een spiegelwand cadeau gedaan. Dat is super om te zien of je paard recht over vier benen loopt. We rijden in ieder geval weer met veel plezier. Op maandag hebben we hier menles. Op dinsdag en donderdag is er dressuurles en een keer in de twee weken hebben we springles. We hebben inmiddels wel overal bewakingscamera's en bewegingsmelders opgehangen, want zoiets willen we niet nog een keer meemaken!"

"Vorig jaar hebben we voor het eerst een oefenwedstrijd georganiseerd en dat was toen een succes. Dus dachten we: dat doen we dit jaar weer en dat is tevens een mooie manier om iedereen onze nieuwe hal te laten zien. We hebben veel fijne reacties gekregen en het prachtige voorjaarsweer was echt een cadeautje! Een goed begin van een druk seizoen, want we organiseren verschillende dressuur- en menwedstrijden en natuurlijk het grote concours in augustus. Vorig jaar stond ook een aantal oefenparcoursen op de agenda, maar toen strooide de brand roet in het eten. Dit jaar gaan we die echter zeker houden", zo besluit Symona.

Van de Lekzoomruiters was overigens dit weekend een drietal leden succesvol. Zo maakte Christina Brouwer zondag haar debuut in de ZZ-Licht met haar Amigo. Ze ging hiervoor naar manege Groenraven in Houten. De combinatie liet twee goede proeven zien en deze werden beloond met twee keer een tweede prijs en 226 en 222 punten. Nicht Adrienne Hoolmans ging mee voor de begeleiding en dit sloeg wederom goed aan. Op vrijdagavond deed Lisannah Achterberg mee aan de dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij. Ze stuurde haar Prima Donna op een hele fijne manier rond en dit leverde in de L1 twee keer een overtuigende eerste prijs op met 213 en 201 punten. Anneke Takke deed op zaterdag mee in Zoelen, alwaar de Margrietruiters bij HC de Lingebrug een dressuurwedstrijd organiseerde. Haar Chanel liet een nette M2-proef zien en werd eerste met 194 punten. Op zondag maakte dezelfde combinatie nog een oefenrondje op eigen terrein om de puntjes op de i te zetten. De Upperclass-dochter valt steeds positief op door haar fraaie zelfhouding en tactmatige bewegingen.

Hippische agenda:

14 maart: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 15 en 20 maart: dressuurwedstrijd bij Manege Ravenswaaij; 14 en 15 maart: dressuurwedstrijd bij de Harten Hoeve in Deil; 21 en 22 maart:dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 6 april: schriktraining, flexchairtraining en feestavond Kring Rivierengebied.