• Theo van Dam - Culemborg

Wielerman Hans van den Hengel overleden

CULEMBORG Op 74-jarige leeftijd is Hans van den Hengel overleden, met name in wielerkringen een geliefd persoon. Daarom was het niet verwonderlijk dat de voorzitter van het wielerdistrict Midden-Nederland tijdens de crematie aan de familie liet weten dat de wielercompetities van Midden-Nederland onder zijn naam blijven draaien, oftewel de Hans van den Hengel wielercompetitie.

Toen van den Hengel zijn sportloopbaan begon, was hij geen wielrenner. Hij begon zijn loopbaan als keeper van het Utrechtse Velox. Toen hij met zijn echtgenote Wil verhuisde naar Culemborg kwam hij in het doel van onder meer Vriendenschaar en Culemborg '67. Hans had het niet naar zijn zin als keeper en ging judoën bij judovereniging Anton Geesink en tafeltennissen bij TTV Gispen.

Toen hij zijn plezier vond op de wielrenfiets, verruimde hij zijn blik op die sport. Hij wist van de Ren- en Toerclub Jan van Riebeeck een bloeiende en zelfs landelijk bekende vereniging te maken. Als jeugdleider organiseerde hij de landelijke jeugdrondes en jeugdcompetitie van Midden-Nederland. Op het industrieterrein had hij een parcours uitgezet, waarbij de vereniging ook de beschikking kreeg over een eigen clubhuis. Renners als Michael Boogerd, Leontine van Moorsel, om maar enkele te noemen, reden op dit parcours hun eerste ronden. Hans bracht ook trouw zijn verslagjes naar de Culemborgse Courant.

Toen hij moest verkassen van dat terrein zocht hij naar andere parcoursen maar daar slaagde hij niet in. Het onvermijdelijke gebeuirde: de vereniging moest fuseren met de Batouwers uit Tiel en kreeg de naam JvR De Batouwers.

Hans vond een andere vorm van bezig zijn bij het wielrennen. Hij werd microfonist bij diverse wielerrondes. Bij de jeugd deed hij het al, waarbij hij iedere jeugdrenner op zijn manier wist aan te moedigen, van de nummer één tot de laatst in de koers. Ook bij de grote wielerrondes groeide Hans uit tot een groot man. Bij de KNWU kreeg hij eerst het zilveren wiel en enkele jaren later de hoogste eer: de speld van het gouden wiel. Ook bij de zwemwedstrijden op de Lek van Beusichem naar Culemborg was hij microfonist aan de rand van de Jachthaven.

Helaas werd Hans ziek en die strijd kwam hij niet te boven.

Op de foto: Hans van den Hengel in gesprek een prof van de Astana Wielerpploeg.