• Martin Smaling

Zwemklassieker Beusichem - Culemborg komt er weer aan

CULEMBORG - De 20ste editie van de zwemklassieker Beusichem - Culemborg wordt zondag 10 juli gezwommen, onder de naam 'De Helling zwemwedstrijd Beusichem - Culemborg'.

De gehele zwemtop van het openwaterzwemmen kan deze keer niet aanwezig zijn in verband met het EK in Hoorn op dezelfde dag. Dus de winnaars van vorig jaar Marcel Schouten en Leonie van Noort zijn er niet bij. De organisatie rekent dit jaar desondanks op meer dan 300 deelnemers in alle disciplines.

De beveiliging is weer in handen van de Reddingsbrigade, die 25 boten in het water heeft liggen. 39 officials houden het gehele wedstrijdgebeuren in de gaten en het sloepenschip van de Helling is ook deze keer weer het koersschip. De bekende VIP-boot de Blauwe Bever vaart weer met genodigden, pers en sponsors.

Het programma bestaat uit twee gedeelten:

De 6000-meterwedstrijd van Beusichem naar Culemborg voor iedereen die aangesloten is bij een zwemvereniging en in het bezit van een startnummer van de KNZB. Deze zwemmers moeten van tevoren inschrijven via de site.

De 2000 meter, die start vanaf de Afgraving (Redichemse Waard) en is gesplitst in diversen groepen: 2000 meter vrije slag jeugd meisjes 2002-2003-2004 en de jeugd jongens 2000-2001-2002-2003 ook aangesloten bij een zwemvereniging en in het bezit van een startnummer. Ook van tevoren inschrijven via de site.

2000 meter vrije slag voor jeugd, meisjes en jongens vanaf 2001 tot aan de senioren zowel dames als heren. Ook hier van tevoren inschrijven.

2000 meter, de z.g. prestatietocht voor iedereen vanaf 15 jaar en die de zwemkunst machtig is. Voorinschrijven mag maar op de dag is het ook mogelijk je te laten inschrijven.

De deelnemers van de 6-kilometerwedstrijd kunnen zich vanaf 09.00 uur melden bij het 't Veerhuys in Beusichem waar hun inschrijving wordt gecontroleerd en een plastic zak met benodigdheden wordt uitgereikt. Om 11.00 uur wordt de aanmelding gesloten en volgt de briefing van de hoofdscheidrechter, A.P. Becht uit Beusichem, aan de deelnemers van de 6-kilometerwedstrijd.

Vanaf 11.30 uur begint de voorbereiding en de start zal om 12.00 uur plaatsvinden vanaf de veerpont van Beusichem. Na het startschot zullen alle zwemmers en zwemsters richting de Jachthaven van Culemborg zwemmen. Zoals het er nu naar uitziet is er ook dit jaar een gescheiden start van dames en heren. De eerste zwemmers melden zich na ongeveer een uur bij de finish, waarna ze worden opgevangen bij het clubhuis van Triton Scouting.

De deelnemers 2 kilometer melden zich halverwege de dijk naar Beusichem bij de Afgraving. Voor de jongeren, dames en heren is er de 2000 meter vrijeslagwedstrijd. Deze zwemmers zijn al ingeschreven en moeten zich alleen melden en betalen voor de wedstrijd. De vrije slag vertrekt om 14.30 uur.

De prestatietocht met vele tientallen recreantenzwemmers gaan om 15.00 uur te water in groepjes van tien en een tussentijd van 2 minuten. De leeftijd van deze groep prestatiezwemmers is minimaal 15 jaar en men hoeft geen lid te zijn van een zwemvereniging. De eerste zwemmers van de 2000 meter komen om ongeveer 15.00 uur aan in de haven. De laatste prestatiezwemmer arriveert om ongeveer 16.00 uur.

De prijsuitreiking door burgemeester Van Schelven is om 16.30 uur nabij het clubschip van wv de Helling.

www.lektocht.nl