25 jaar Naturijn en 5 jaar Fair & Green

CULEMBORG Initiatiefnemer van de Fair & Green Markt, Maria Willems van Natuurwinkel Naturijn, viert dubbel feest. De winkel bestaat 25 jaar en Fair & Green wordt voor de vijfde keer georganiseerd. ,,Eerlijk en duurzaam is voor mij een passie", aldus Maria. ,,Eerst was het pionieren, maar de consument is zichzelf ook steeds meer bewust geworden van het belang van milieuvriendelijke producten en biologische voeding. En men wil het graag persoonlijk en lokaal houden. Daarom werkt onze formule. We laten mensen proeven in de winkel, ze kunnen om advies vragen en mijn team heeft kennis van zaken. Dat onderscheidt ons natuurlijk van de grote supermarkten."

In 1991 was het allemaal nog nieuw. In de Tollenstraat nam Maria de winkel over van haar voorganger. Tien jaar later verhuisde ze naar het huidige pand in de Prijssestraat en in 2007 breidde ze daar uit. De timing was goed. Culemborg bleek een gemeente met bewuste inwoners, met de EVA-wijk, de fairtrade werkgroep en de windmolens. Het duurzaamheidsbesef nam steeds meer toe. Helemaal mooi is het dat Naturijn nu ook samenwerkt met Caetshage en de Veldkeuken. Ook op grotere schaal is duurzaamheid mainstream geworden. Neem Odin en andere aanbieders van groentepakketten en -kistjes. Daarmee worden meer mensen bereikt en het wordt ze makkelijk gemaakt. ,,Ook bij ons kunnen klanten groentepakketten van Odin en Caetshage afhalen. ,,Ik vind het persoonlijk contact met de klanten belangrijk. Ik hoop dat wij als 'stenen' winkel kunnen blijven bestaan naast de opkomende internetwinkels," vertelt Maria op haar kantoortje achter in de winkel. Kom gewoon langs in de winkel en ervaar zelf hoe aantrekkelijk duurzaam kan zijn. Elke week zijn er tal van aanbiedingen, zodat je altijd voordelig kunt winkelen."

Maria houdt de hele dag receptie op een speciaal terras voor de winkel, mét live muziek. En na het feestje gaat ze gewoon door met haar passie: het verkopen van verantwoorde producten die een verhaal vertellen, zodat je weet wat je koopt.