• n.v.t.

5 ideeën voor duurzaam ondernemen

Als lokale onderneming is het belangrijk om onderscheidend te zijn. En klanten te overtuigen waarom ze juist het ene bedrijf over het andere moeten kiezen. Duurzaam ondernemen kan een bepalende factor zijn die klanten waarderen en waardoor ze beslissen om met een organisatie samen te werken. Hoe kunnen ondernemingen, van eenmanszaken en zelfstandigen tot grotere bedrijven, duurzaam ondernemen?

In dit artikel worden 5 ideeën voor groen ondernemen op een rij gezet. Manieren die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook een bedrijf een meerwaarde geven ten opzichte van concurrenten. Bedrijven die lokaal en regionaal opereren kunnen hiervan profiteren en zo potentiële klanten binnen halen.

Duurzaam ondernemen: 5 toepasbare ideeën

1. Sluit alle elektrische apparaten ´s avonds af. Een beeldscherm in de standby modus verbruikt ook energie en kost dus geld. Ook lampen uitdoen scheelt in elektriciteitsverbruik. En gebruik spaarlampen, of indien mogelijk zoveel mogelijk natuurlijk licht. In ruimtes waar niet de hele dag mensen werken, zoals de toiletten, kunnen bijvoorbeeld bewegingssensoren geplaatst worden, om te voorkomen dat het licht de hele dag brandt.

2. Kies voor duurzaam drukwerk. Drukwerk kan bij de promotie van een bedrijf helpen en is vaak onmisbaar voor organisaties. Brochures, visitekaartjes en relatiegeschenken zorgen voor zichtbaarheid van een organisatie in de regio. Door voor bijvoorbeeld gerecycled papier te kiezen en ecologisch drukwerk, wordt er milieubewust geprint. Zo kan je bij https://www.drukzo.nl/ kiezen voor duurzaam drukwerk en laten printen gerecycled papier. Dit kan ook op het drukwerk vermeld wordt, waardoor het gelijk gecommuniceerd wordt.

3. Bij de aankoop van producten kan gekeken worden naar gerecyclede producten. Laat een cartridge van een printer vullen in plaats van een nieuwe te kopen. Kijk eens wat er aan tweedehands kantoormeubilair wordt aangeboden als er een nieuwe medewerker start. En deel bijvoorbeeld een kopieermachine met andere kleine ondernemingen. Door voor hergebruik te kiezen, worden er hulpbronnen bespaard om nieuwe producten te fabriceren.

4. Beperk of vermijd het gebruik van plastic bekers op een kantoor. Een glazen mok is zeer geschikt om een kop koffie uit te drinken en beter voor het milieu. Ook voor klanten die op bezoek komen is een mok een goede vervanging voor een plastic beker.

5. Bij de schoonmaak van het kantoor en de bedrijfsruimte kunnen er ecologische schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, ook worden er zo op kantoor minder schadelijke stoffen gebruikt. Niet alleen potentiële klanten, ook medewerkers profiteren hiervan.

Als lokale ondernemer zijn er diverse manieren om duurzaam te ondernemen. En door dit uit te dragen naar potentiële klanten wordt een meerwaarde behaald op de concurrenten.