• Het nieuwe wonen Rivierenland

Aardgasvrij, ook voor mensen met een kleine portemonnee

CULEMBORG De energietransitie gaat aan niemand voorbij, iedereen moet eraan geloven: geen aardgas meer in woningen voor verwarming van huis en tapwater. Dit betekent voor de één een wat lagere en voor de ander een fors hoge investering in aanschaf van systemen die zonder aardgas kunnen functioneren.

Het project Warmtekeuze Culemborg begeleidt de inwoners van de gemeente Culemborg met het maken van de juiste keuzes, die worden vastgelegd in een buurtwarmteplan. Dit warmteplan vormt de basis voor een proces van detailonderzoeken, planning, offertes, financiering en aanbesteding. Dat leidt uiteindelijk tot uitvoering van concrete maatregelen in de woningen en in de straat. Gerwin Verschuur is projectleider en ziet als geen ander dat dit een hele klus wordt. ,,Kijk, we komen er wel. Stap voor stap en buurt voor buurt begeleiden we bewoners om te kijken wat voor hen de beste praktische oplossing is. Financiering is hiermee onlosmakelijk verbonden. Het moet wel betaalbaar blijven en niet iedereen kan spaargeld aanspreken hiervoor."

ENERGIE BESPAREN Verschuur voorziet ook dat de energierekeningen kunnen dalen door energiebesparende of energie opwekkende maatregelen te nemen. Maar er zijn ook mensen die die maatregelen niet kunnen betalen: ,,We kunnen deze mensen letterlijk en figuurlijk niet in de kou laten staan. Daarom zorgen we ervoor dat ze bezoek kunnen krijgen van een energiecoach. De energiecoach loopt met hen de woning door om te kijken welke kleine aanpassingen nu al kunnen worden aangebracht. Dan moet je denken aan bijvoorbeeld tochtstrips, een nieuwe koelkast met een energielabel A, het aanbrengen van zonnepanelen en ledverlichting. Dit zijn kleine, relatief goedkope ingrepen die al een lagere energierekening opleveren. "

Er is in de regio een aantal armoedestichtingen dat belangstelling heeft om deze mensen effectief te helpen. Deze stichtingen financieren de kosten voor energie besparende maatregelen en krijgen die kosten terugbetaald uit de besparingen op de energierekening. De aanpak wordt eerst getest in samenwerking met de Stichting SchuldHulpMaatje die mensen begeleidt met hun financiën.

Info: info@vrijstadenergie.nl