• Voorzitter Hans van Zuijdam van VNO-NCW Rivierenland: ,,De enige toekomst die we hebben is een duurzame toekomst."

    Peter Venema

Bedrijven kunnen profiteren van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe

GELDERMALSEN Wind is gratis en van iedereen. Waarom zou je daar samen niet van profiteren? Inwoners, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, bouwen hun eigen windparken bij verkeersknooppunt Deil en de Avri in Geldermalsen. Dit project heet Betuwewind. Met een grote ledenwerfactie willen streekgenoten de burgerwindcoöperatie nog sterker maken. De belofte? Meer geld. Meer groen. Meer samenleving. 'Iedereen wint.'

Een drieluik. Vandaag deel 2: Betuwewind interessant voor ondernemers.

Betuwewind biedt ook mogelijkheden voor ondernemers. In de rol van investeerder bijvoorbeeld. En nog een kans: het lidmaatschap van de burgerwindcoöperatie cadeau doen aan medewerkers of klanten.

Inwoners van het Rivierengebied, verenigd in de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe, zijn hard op weg om de grootste elektriciteitsproducent van de regio te worden. Hun windparken gaan vanaf 2019 stroom produceren voor 40.000 huishoudens.

Bijzonder is dat inwoners - ook ondernemers dus - uit de fusiegemeente West Betuwe en andere omliggende gemeenten zoals Culemborg, Buren en Tiel kunnen mee-investeren in de nieuwe parken. Wie lid wordt van Burgerwindcoöperatie West-Betuwe (BWB), de eenmalige kosten hiervan zijn 50 euro, krijgt het recht om als lid-windaandeelhouder een bedrag tot € 15.000 in te leggen. Tot aan de zomervakantie loopt een ledenwerfactie waarbij nieuwe leden zich kunnen melden.

POPULAIR Investeren in Nederlandse windprojecten is populair, zegt Betuwewind-woordvoerder Wim van Beuzekom. ,,We verwachten veel belangstelling om mee te doen met de windparken bij Deil en Avri. Een BWB-lid ontvangt maximaal 15 jaar een rendement tussen de 4 en 10% over zijn inleg. Het rendement hangt samen met de jaaropbrengst van het windpark: hoe meer het heeft gewaaid, hoe hoger het rendement."

Van Beuzekom nodigt ondernemers uit om creatief om te gaan met de kansen die de windparken bieden. ,,Windenergie is onmisbaar voor het slagen van de energietransitie in Nederland. Steeds meer Nederlanders en bedrijven gaan zelf aan de slag met windenergie. Door als ondernemer die beweging te ondersteunen, zet je jezelf op de kaart als een vooruitstrevende en betrokken onderneming. Geef het lidmaatschap van de burgerwindcoöperatie cadeau aan je medewerkers. Of gebruik het als opvallend extraatje in een reclamecampagne. Een mooi, waardevol cadeau."

DUURZAME TOEKOMST Voorzitter Hans van Zuijdam van VNO-NCW Rivierenland staat achter de komst van de windmolens. ,,De enige toekomst die we hebben is een duurzame toekomst. Ook onze regio moet daarom investeren in de energietransitie, dat kunnen we niet alleen aan anderen overlaten. De energietransitie biedt heel veel kansen voor de regio. Die moeten we niet onbenut laten."

Meer weten? Kijk op www.betuwewind.nl of stuur een e-mail aan info@betuwewind.nl