Broodfonds: solidariteit in een nieuw jasje

CULEMBORG In heel Nederland ontstaan broodfondsen. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu tien jaar. Met landelijk al 223 groepen waar 10.000 ondernemers aan meedoen. De Betuwe krijgt er een derde broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 23 november in 't Praathuis, Meerlaan 26, Culemborg.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

,,Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. ,,Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

LOKAAL INITIATIEF Machteld van der Veen nam het initiatief tot deze informatiebijeenkomst. ,,Toen ik afgelopen zomer mijn arm brak, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om een vangnet te hebben als zelfstandig ondernemer. Na mijn herstel klopte ik aan bij de broodfondsen in Culemborg, maar die zaten al vol. De tijd is rijp voor een derde broodfonds in de Betuwe."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

INFORMATIEAVOND De infoavond op woensdag 23 november (19.30 uur inloop) start 20.00 uur is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. Men krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl

Aanmelden via info@broodfonds.nl