• Eric Jansen

De charme van Brouwerij Vrijstad

CULEMBORG Vele steden en dorpen hadden tot in de twintigste eeuw eigen kleine brouwerijen. Ze verdwenen grotendeels door de opkomst van grote merken met hun brouwerijen. De laatste jaren zijn ze echter weer in opkomst. Ook Culemborg heeft sinds 2012 weer een eigen brouwerij: Brouwerij Vrijstad.

door Eric Jansen

Oprichters Lars van der Most (fysiotherapeut) en Benno Slothouwer (projectmanager) kennen elkaar al vanaf de middelbare school. Lars begon in zijn Utrechtse studententijd op kamers te experimenteren met zelf bier brouwen, geholpen door vriend Jan Willem de Hartog. Rond 2005 kwam Lars Benno weer tegen in Culemborg. Benno had zelf ook al vaker bier gebrouwen, waardoor ze al snel plannen maakten om samen te gaan brouwen. Dit begon in een garage; er kon zo´n 35 liter bier per keer gemaakt worden in een wekpan en ze dronken het op met vrienden. Toen er o.a. brouwketels en tanks overgenomen konden worden van de Gulpener Brouwerij -waar de Hartog ondertussen werkte- lag de weg open voor professionalisering. Zo startte in 2012 Brouwerij Vrijstad in een pand aan de Nijverheidsweg, gehuurd van Studio Bassa.

Plezier

Van der Most: ,,We doen hier alles zelf en het is nog puur ambachtelijk. Het reinigen van de ketels en tanks, het bottelen, etiketteren van de flesjes en het hele brouwproces is veel werk. We hebben meestal eens per 3 weken een brouwdag. Zo'n dag duurt ongeveer 10 uur en is keihard werken, maar een leuk ritueel. Inmiddels produceren we 600 liter per keer." Dat resulteert in verschillende (ook seizoensgebonden) biertjes, zoals India Pale Ale en Scottisch Ale.

De brouwerij heeft inmiddels een vaste kring van afnemers, zoals de Veldkeuken, slijterij van Rooijen, Lekkers aan de Lek, de Plus en Natuurwinkel en verschillende slijterijen in de regio. Dat de brouwerij een lokale brouwerij is met lokale afnemers, maakt van der Most en Slothouwer trots. Slothouwer benadrukt het plezier in hun werk aan de brouwerij: ,,Het zou leuk kunnen zijn om verder te groeien als brouwerij, maar dat hoeft niet per se. We gaan voor een product met charme en kwaliteit. Pas als we vier keer meer brouwen dan nu, zouden we er aan gaan verdienen." Door de steun van de ´Vrienden van Brouwerij Vrijstad´ kunnen er echter in 2017 twee extra lagertanks worden aangeschaft voor een grotere productie. De brouwers laten zich met hun eigen bieren regelmatig zien op evenementen, zoals de Vrijstadmarkt van 18 december.

Info: www.brouwerijvrijstad.nl