• Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam
  • Theo van Dam

Droomstart project 'Quartet' in Lanxmeer

Simon Dijk

CULEMBORG Enthousiaste nieuwe bewoners sloegen maandag een eerste paal voor een nieuw woonproject. Op de hoek Parallelweg Oost, Anna Blamanweg ontstaat zo eind zomer 2016 een project van 20 koopwoningen. Naar mening van wethouder Colin Stolwijk een mooi concept dat aansluit op de ideeën van de wijk. De bouw is duurzaam en de bewoners hebben ruim invloed op de opzet van hun huis en omgeving. Veel woningen zijn dan ook al verkocht of staan in optie.

Het is alweer 15 jaar geleden dat de wijk Lanxmeer startte als 'bijdrage aan een duurzame en milieubewuste samenleving', zoals de verkoopbrochure verwoordt. Met duurzaam wonen, werken en recreëren dicht bij elkaar. In bouw en opzet aansluitend op de omgeving met veel rust en ruimte. Het wonen in hofjes met een gedeelde binnentuin en bijdragen aan het onderhoud van het openbaar groen zorgt voor de nodige sociale contacten.

Leendert Steijger van M3 architecten, noemt de invloed van bewoners op het ontwerp van hun huis bijzonder. Steijger: ,,We gaan uit van een standaard ontwerp, maar bieden de consument daarbinnen heel veel keus. Het concept zet mensen aan het denken, bijvoorbeeld over een werkplek en flexibiliteit in het ontwerp." Ook bouwer Batenburg noemt die vrijheid uniek: ,,We konden daarbij de voordelen van seriematig bouwen behouden, met daarbinnen diversiteit."

Uiteindelijk maakte het 'ontwikkelen zonder projectontwikkelaar', waar M3 ervaren in is, het geheel betaalbaar. Een eerder project Entree Lanxmeer strandde op de grondprijs en risico's bij zelfbouw op vrije kavels. Stolwijk: ,,Het project is een mooie tussenvorm in een opzet waar we achterstaan." Zo afsluitend op een plek waar ooit een ecohotel, educatie- en congrescentrum was gepland.