Een winkel vol wereldproducten

Elmas Supermarket bedient iedere nationaliteit

CULEMBORG Elmas Supermarket bestaat vijf jaar en eigenaar Tuncay heeft ieder jaar zijn winkel zien groeien. Autochtoon, allochtoon, heel wat Culemborgse inwoners lopen hier regelmatig even binnen. Soms voor een specialistische boodschap, soms voor de dagelijkse kost.

Tuncay stapt net uit zijn grote bus en begroet zijn klanten met een lach. Hier een handdruk, dar een praatje, hij kent bijna iedereen en bijna iedereen kent hem. Tuncay is minimaal driemaal per week op de veiling in Rotterdam te vinden, waar hij alles waar zijn klanten behoefte aan hebben inkoopt. En hij is druk in zijn eigen winkel. De twee jongste uitbreidingen bestaan uit een compleet nieuwe wand bij de slagerij die vol staat met de meest uiteenlopende kruiden. Alles keurig in nette doosjes vanaf 1,25 euro per stuk.

Hij is ook trots op de olijfolietap. Grote vaten vol rijke olie waarmee kleine flesjes worden gevuld. Naturel, maar bijvoorbeeld ook olijfolie met knoflook of ander lekkers. Daarna kan de klant ook diverse azijnsoorten tappen. Tomatenazijn, of zijn met basilicum, vijgen of dadels. Vooral de wijndruivenazijn is een topper.

Inmiddels loopt de oer Hollandse Beusichemmer Rob door naar de slagerij. Hij bestelt kip en lamsvlees en roemt de kwaliteit. Hij begint achteraan in de winkel, maar wil straks ook nog wat vers fruit en groeten meenemen. Regelmatig loopt hij even binnen als hij in Culemborg is.

Mevrouw Awali El Baldei komt hier bijna al haar boodschappen halen. Ze houdt van lekker koken en kookt het meest Nederlands. Maar ook de Marokkaanse en Surinaamse keuken zijn haar niet onbekend. ,,Hier is alles te vinden. Lange bonen, broccoli, bloemkool, maar ook goed fruit en lekkere tomaten'', vertelt ze vriendelijk.

De Turkse eigenaar luistert met een lach. Hij geniet van de positiviteit van de klanten, maar houdt ook een vinger aan de pols. ,,Als mensen iets zoeken wat er niet is, dan breng ik het de volgende keer mee van de veiling en zorg ik ervoor dat we het in de winkel op voorraad hebben. Ja, we hebben heel veel, maar iedereen moet hier goed terecht kunnen.''

Hij vertelt verder over de slagerij. Het aanbod bestaat uit halal-vlees en grotere partijen zijn geen probleem. Niets is ingevroren en de smaak is uitstekend. Lamsvlees, rundvlees en kalfsvlees, maar ook konijn, kip en zelfs kwartels zijn voorhanden.

De complete winkel staat vol met levensmiddelen uit onder andere de Turkse, Marokkaanse, Indiase, Indonesische, Irakese, Surinaamse en Balkan-cultuur. Elmas Supermarket is een internationale winkel waar de hele wereld samenkomt. Verse groenten en vers fruit, olijven in de vitrine, veel noten, oneindig veel kruiden, van alles in blik, fles, pak en pot. Het is een uitgelezen adres voor mensen met goede smaak en een neus voor internationale lekkernijen.

Elmas Supermarket, Prijssestraat 36, Culemborg. Ook op zondag open.