• Eerste bewoners Quartet blij met duurzaam wonen aan het Douwes Dekkerpad

  • Straatwerk en binnentuin Quartet in ontwikkeling

  • Woningen Quartet hoek Anna Blamanweg, Parallelweg Oost

Eerste bewoners Quartet enthousiast van start

CULEMBORG Hoewel het nog een hele modderboel is rond de nieuwste huizenblokken in Lanxmeer, zijn de bewoners al volop aan de slag. Dit na de oplevering van dit duurzaam woonproject in de afgelopen weken. Voor velen was het een bewuste en betaalbare keus. Daarover verhaalt één van de eerste gezinnen aan het Douwes Dekkerpad enthousiast.

door Simon Dijk

Voor Carmen en Dirkjan uit Utrecht kwam project Quartet op een goed moment. Dirkjan: ,,We wilden graag in een ecologische wijk wonen, waarbij deze huizen eerder klaar waren dan die in het Amersfoortse Soesterkwartier. Culemborgse vrienden probeerden ons al naar hier te krijgen. Na een tip van toekomstige buren lukte dit." Voor Carmen en Dirkjan met hun kroost Boris en Kaat is het huis best ruim en, mede door de duurzaamheid, voordelig qua woonlasten. Bouwer Batenburg: ,,De seriematige bouw en het ontwikkelen zonder projectontwikkelaar maakten het geheel betaalbaar." Voor Carmen en Dirkjan betekenen lagere woonlasten minder hoeven werken en meer tijd voor elkaar. Een bewuste keuze.

HOGE NORMEN Niet alleen zijn de huizen beter geïsoleerd, ook andere normen liggen hoog. Zoals voor het hergebruik van bouwmaterialen.

Dirkjan maakt in zijn werkplaats in Leerdam ook die keus. ,,Bij Klauterkamer maak ik van gebruikt en gecertificeerd hout kinderbedden en avontuurlijke slaapkamers op maat. Het is belangrijk dat de bouwer ook bewust kiest. Alleen vormen normen soms een belemmering. Je moet je houden aan het nogal dichtgetimmerde bouwbesluit. Een stuk vloerverwarming laten vervallen voor de plek van een leemkachel, was daardoor een heel gedoe."

BEWONERSINVLOED Leendert Steijger van M3 architecten over de invloed van bewoners: ,,We gingen uit van een standaard ontwerp en boden daarbinnen heel veel keus." Zo kozen Carmen en Dirkjan een andere indeling en wisselden via de bewoners facebookgroep ideeën uit. Dirkjan: ,,Zo stonden we samen sterk in de wens voor meer zonnepanelen." Het weglaten van de mechanische ventilatie en het binnenshuis hergebruik van douchewater lukte helaas niet. Met de eerste buurtborrel achter de rug klussen de Quartetters vrolijk verder.