Eerste pop-up soa-spreekuur in Service Apotheek Parijsch

CULEMBORG Anoniem en laagdrempelig vragen over een soa stellen aan een deskundige? Hulp krijgen bij een soa-test? Gratis een hiv-test doen en binnen een minuut de uitslag krijgen? Kom dan op vrijdag 22 maart om 9:30 uur naar Service Apotheek Parijsch in Culemborg voor het pop-up soa-spreekuur.

,,Iedereen die zich zorgen maakt over een eventuele geslachtsziekte moet zich snel en betrouwbaar kunnen testen. Wij bieden op www.soapoli-online.nl en bij samenwerkende Service Apotheken soa-zelftesten aan. Voor wie? Voor iedereen die om wat voor reden dan ook liever niet naar de huisarts of GGD gaat voor een soa-test. Als extra service komen we nu met iets nieuws: een gratis pop-up soa-spreekuur bij de apotheken. Op 22 maart zijn we van 9:30 tot 11:00 uur bij Service Apotheek Parijsch in Culemborg", vertelt Marlous Lasschuyt die samen met Klazien Visser Soapoli-online runt. Beiden zijn BIG-geregistreerde verpleegkundigen met veel ervaring in het behandelen van soas.

,,Tijdens het pop-up spreekuur kan iedereen bij ons terecht voor vragen of hulp bij het afnemen van een soa-test. Anoniem en discreet in een aparte ruimte van de apotheek. Uniek is dat we een gratis hiv-test aanbieden die binnen een minuut uitslag geeft. De overige soa-testen zijn in de apotheek te koop. Deze afgenomen testen sturen we door naar een laboratorium. ,,Blijkt dan dat een behandeling nodig is, dan zijn de medicijnen eenvoudig op hetzelfde en vertrouwde adres, Service Apotheek Parijsch, op te halen", licht Lasschuyt toe.

ANONIEM EN DISCREET Het pop-up soa-spreekuur in Culemborg maakt deel uit van een tour door Nederland. Soapoli-online reist deze maand langs tien Service Apotheken in Nederland. ,,Het pop-up spreekuur is laagdrempelig, anoniem en wordt gehouden in een professionele setting. Het is bedoeld voor iedereen die seksueel actief is, van jongvolwassen tot oud. Voor mensen die vanwege gêne of om een andere reden niet naar de huisarts willen, of die niet binnen de doelgroep van de GGD vallen., aldus Christiaan Raap, apotheker van Service Apotheek Parijsch. ,,Het aantal online soa-testen stijgt de laatste jaren en het belang van testen op geslachtziekten is inmiddels geaccepteerd. Voor iedereen die anoniem en discreet wil testen, bieden wij betrouwbare soa-zelftesten in onze apotheek in combinatie met online advies.

Soapoli-online is in 2012 opgericht door Klazien Visser en Marlous Lasschuyt, BIG-geregistreerde verpleegkundigen met jarenlange ervaring op een soa-poli van de GGD. Soapoli-online werkt samen met Medisch Diagnostisch Centrum STAR en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. De organisatie kwam als best scorende aanbieder uit hetonderzoekvan het RIVM in 2016. Het afgelopen jaar verstrekte Soapoli-online 23.000 soa-zelftesten.