Expositie Bernadette Brefeld bij Mar Art

CULEMBORG Tot en met 31 december exposeert Bernadette Brefeld (1964) haar werk bij galerie Mar Art. Haar doeken geven alledaagse gebeurtenissen weer die iedereen kent en herkent. Zoals eten, piano spelen, ontbijt op bed, lezen, koken, met de auto rijden. Elke toeschouwer zal de afgebeelde scène direct in verband brengen met verschillende momenten en situaties in zijn eigen leven. De gefingeerde portretten zijn vaak met humor, maar altijd met een aandachtige blik, op het doek gezet.

Brefeld schildert de laatste jaren voornamelijk sterk vereenvoudigde mensfiguren. Vaak zijn oren, neus en haar weggelaten, waardoor de aandacht naar ogen, mond en lichaamshouding gaat. Als kijker vul je heel makkelijk zelf de details in. ,,Een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid verveelt mij snel. Het wordt pas interessant wanneer het afwijkt, want alles wat afwijkt roept vragen op", zegt Bernadette Brefeld. ,,Het gaat bij mijn schilderijen niet om de specifieke identiteit, maar om de herkenning van de situatie, de interactie en de emotie van de afgebeelde figuren", aldus Brefeld. Door het gebruik van vereenvoudigde mensvormen en de spaarzaamheid van details wordt ruimte overgelaten voor interpretatie. Brefeld vindt de communicatie met de toeschouwer essentieel voor haar werk. Haar figuratieve schilderkunst kenmerkt zich door directe expressiviteit en grote aandacht voor anderen. De eenvoud van expressie staat centraal in haar werk.

De schilderijen van Bernadette Brefeld zijn tot en met 31 december te zien bij Mar Art - Galerie voor kunst en design, Tollenstraat 3, Culemborg.