• Het creatieve team van De Gebaksjuwelier

    Neeltje van Triest

Gebaksjuwelier: glutenvrij genieten

CULEMBORG Wie in Culemborg de naam van De Gebaksjuwelier noemt, ziet dat iedereen begint te glimmen. In vijf jaar tijd heeft eigenaar Paula Onink een regelrecht succes van haar glutenvrije gebakswinkel gemaakt. Ook de broodverkoop loopt als een trein.

,Glutenvrij genieten' is het credo van Paula en haar medewerkers. Het vrolijke team maakt overal een feestje van. De lange gebakstafel vlakbij het raam, de aantrekkelijke vitrine bij de balie en zelfs in de bakkerij hangt een goede sfeer. Voor eigenaar Paula is glutenvrij bakken een passie die ze graag met anderen deelt. Paula zit aan de gezellige 'gebakstafel' en vertelt dat het niet van meet af aan duidelijk was dat ze een eigen glutenvrije gebakswinkel op zou starten.

Paula: ,, Mijn eerste beroepsopleiding na de middelbare school was de opleiding goud- en zilversmeden. Op kamers ontwikkelde ik een passie voor bakken. Die passie begon tijdens een high school jaar in Amerika. Daar maakte ik kennis met lekkere brownies en ander Amerikaans gebak. Dat was toen nieuw en makkelijk te maken. Later belandde ik in een tearoom in Ierland, dat was de tweede inspiratiebron.''

MUFFINS Na de opleiding tot goudsmid volgde de opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Tijdens haar werk in de verstandelijk gehandicaptenzorg constateerde Paula dat sommige mensen met diabetes maar keuze hadden uit één specifiek gebakje en dat glutenvrij gebak bijna niet verkrijgbaar was. Ze bakte voor een grote groep lekkere, kleurrijke, glutenvrije muffins en genoot van het plezier dat ze terugkreeg. Toen viel het kwartje. Ze schreef zich in op de bakkersopleiding en startte met De Gebaksjuwelier.

Paula: ,,Zou ik het nog een keertje doen? Jazeker! Alleen dan wel anders. Minder hard werken en nog eerder anderen in de zaak halen. Nu werk ik bijvoorbeeld met een bakker, assistent bakker en medewerker in de winkel. Daarnaast bieden we werkplekken voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. We maken met z'n allen niet alleen mooie, lekkere producten, maar geven de mensen om ons heen, door ze te waarderen en erkennen, tegelijkertijd de kans om te groeien.''

GLUTENVRIJ De Gebaksjuwelier gaan met alle seizoenen mee, lanceert regelmatig nieuwe aantrekkelijke producten, maar biedt ook een basisassortiment koek, brood en gebak. De leidraad is glutenvrij, niet te verwarren met suikervrij. Inmiddels is de winkel ook 'ontdekt' door veel klanten van buiten Culemborg. Tussendoor schikt Paula haar aanbod op de gebakstafel en toont het meel voor thuisgebruik. Op de site staan diverse recepten. Via de webshop levert de Gebaksjuwelier door het hele land. Ze wijst op de lekkere pecannotentaart en vertelt dat ze ook regelmatig bruidstaarten verzorgd, alles voor een uitgebreide high tea in huis heeft en vanzelfsprekend nu alles wat met Pasen te maken heeft in het zonnetje zet.

Na vijf jaar De Gebaksjuwelier geniet Paula nog steeds van de creativiteit die iedere dag met zich meebrengt. Het is daarom bij De Gebaksjuwelier altijd tijd voor een feestje.

a[De Gebaksjuwelier, Schoolhof West 13a, Culemborg. Telefoon 0345-508444 of www.glutenvrijgenieten.nl.