• 1916_smederij:
    De wortels van Gispen liggen in Rotterdam, waar industrieel ontwerper W.H. Gispen op 4 september 1916 aan de Coolsestraat zijn bedrijf opende: de Kunstsmederij WH Gispen & Co.

  • Het buigen van de stoelenframes in 1929

  • 1934 Catalogus no 53 met een overzicht van seriemeubels

  • Gispen AZ-programma, functioneel en ruimtebesparend, een ontwerp van André Cordemeyer uit 1966

  • Gispen anno nu. Introductie HUBB in samenwerking met Mecanoo Architecten. De leeromgeving van de toekomst krijgt vorm in een innovatief meubelprogramma voor custom made werken en leren.

    Gispen

Gispen 100 jaar

CULEMBORG Op zondag 4 september bestaat Gispen 100 jaar. Dat wordt gevierd met een jubileumboek en een aantal bijzondere tentoonstellingen en activiteiten. Diverse musea verlenen hun medewerking.

Ter gelegenheid van het eeuwfeest doet Gispen iets onkarakteristieks: stilstaan bij het verleden. Gispens blik is namelijk altijd gericht op de toekomst. Dat was al zo toen oprichter Willem Hendrik Gispen op 4 september 1916 een Rotterdamse smederij overnam. In relatief korte tijd maakte hij er een moderne metaalfabriek van. In Culemborg groeide de fabriek uit tot een innovatief bedrijf in werk-, leer-, zorg- en wooninrichtingen. Gispen viert zijn 100 jaar historie op verschillende manieren. Via de social media kanalen, www.gispen.nl en de Gispen nieuwsbrief (aanmelden via de site) zijn alle activiteiten en winacties rondom het jubileum te volgen.

Wie zijn de mensen achter Gispen? Van medewerkers, ontwerpers en toeleveranciers tot klanten en denkers die helpen bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën, projecten en producten. Aan hun vakkennis en inzet dankt Gispen zijn succes. In het boek 'Wij zijn Gispen' komt een aantal van hen aan het woord. Samen vormen hun verhalen een mooie karakterschets van het bedrijf. Het eerste exemplaar wordt op 16 september tijdens een speciaal evenement overhandigd aan Burgemeester Aboutaleb. Vanaf 17 september verkrijgbaar in de boekhandel voor € 29,95.

Tentoonstelling 'Lang leve Gispen, een leven lang Gispen'

Wat maakt Gispen bijzonder? Dat laat Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg zien met de tentoonstelling Lang leve Gispen, een leven lang Gispen. Zowel de sociale kant van het bedrijf zelf als de activiteiten die medewerkers samen ondernamen komen aan bod. Van kinderkampen tot een fotoclub. In 1955 stelde Gispen als een van de eerste bedrijven in Nederland een Ondernemingsraad in. In de jaren tachtig stelden trotse medewerkers de historische bedrijfscollectie en het -archief veilig. In de tentoonstelling zijn verhalen van (oud)-personeelsleden te beluisteren en uiteraard ook Gispen-meubelen te bewonderen.

Looptijd tentoonstelling: van 2 oktober 2016 tot met 2 april 2017

Op 1 en 2 april 2017 houdt het museum de theaterwandeling 'De geest van Gispen'. De vijf scènes die worden opgevoerd in en om het Elisabeth Weeshuis Museum sluiten inhoudelijk aan bij het thema van de tentoonstelling.

Meer informatie op www.weeshuismuseum.nl

Museum Boijmans van Beuningen: expositie 'Gispen Specials'

Met de expositie 'Gispen Specials - De klant is koning' concentreert Museum Boijmans Van Beuningen zich op de onbekende Gispen-ontwerpen. Het museum selecteerde ruim vijftig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten. Deze ontwerpen tonen de kwaliteit en de flexibiliteit van het bedrijf dat de Nederlandse vormgeving wereldberoemd maakte. In vrijwel alle gevallen kwamen de specials voort uit een specifieke vraag van een klant die uit het reguliere aanbod geen keuze kon maken.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus 'Gispen Specials - De klant is koning'. Een handzaam boekje (224 pagina's) met daarin een uitgebreid overzicht van alle specials. Verkrijgbaar voor € 11,95 bij de kassa en in de museumwinkel. Looptijd tentoonstelling: 10 september 2016 tot en met 26 februari 2017.

Bezoekers maken kans op een set van twee More or Less Gispen eetkamerstoelen van Maarten Baas, als zij hun favoriete special in de tentoonstelling fotograferen en delen via #mygispenspecial.

Gedurende de hele tentoonstellingsperiode is Huis Sonneveld tegenover Museum Boijmans Van Beuningen met korting te bezoeken. Op vertoon van het Boijmans-ticket krijgt men voor € 5,- toegang.

Voor alle informatie: www.boijmans.nl