• Gispen

Gispen wint kort geding gaat Rijk circulair kantoormeubilair leveren

CULEMBORG De Rijksoverheid en Gispen gaan samenwerken op het gebied van duurzaam rijksmeubilair. Na een aanbestedingstraject is Gispen op 26 oktober definitief geselecteerd als leverancier van kantoormeubilair voor de Rijksoverheid. Circulariteit was een belangrijk uitgangspunt. Duurzaamheid, levensduurverlenging, waardebehoud en het voorkomen van afval staan centraal binnen het partnership.

Het aanbestedingstraject verliep niet zonder slag of stoot. Gispen en het bedrijf Rohde & Grahl, die samen de aanbesteding hadden gewonnen, zouden niet over de keurmerken FSC en PEFC beschikken, terwijl die eisen wel in de omschrijving van de aanbesteding leken te staan. Vervolgens besloot een bedrijf dat de opdracht mis liep een kort geding aan te spannen. De rechter wees donderdag echter de eis van dat bedrijf af. Gispen hoeft niet over de gevraagde keurmerken te beschikken, als de geleverde meubels maar duurzaam genoeg zijn. Met de order is rond de 100 miljoen euro voor beide bedrijven gemoeid.

Gispen gaat het kantoormeubilair verzorgen voor alle ministeries (FM Haaglanden), Dienst Justitiële Inrichtingen en het Openbaar Ministerie. Ook andere overheidinstanties gaan gebruik maken van dit nieuwe contract, waaronder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Onderwijsraad, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Raad voor de Kinderbescherming. De samenwerking start per direct en heeft een looptijd van tien jaar.

Maurits van Berckel, commercieel directeur van Gispen: ,,We kijken enorm uit naar de samenwerking. Gispen werkt volgens de circulaire principes. Niet alleen samen met onze partners en leveranciers. Maar ook met opdrachtgevers zoals het Rijk werken we aan een nieuwe, verbeterde kringloop want alleen gezamenlijk kunnen we onze circulaire ambities écht waarmaken. Met een circulair project van deze orde bevestigt Nederland haar koppositie op dit gebied."

CIRCULAIR MEUBILAIR Circulair inrichten houdt binnen deze samenwerking concreet in dat Gispen zorgdraagt voor het hoogwaardig hergebruiken van bestaande producten, componenten en materialen; het verlengen van de levensduur van bestaand kantoormeubilair (REVIVED by Gispen;) het ombouwen van bestaand meubilair voor nieuwe functies waarbij oude kasten bijvoorbeeld lockers worden (REMADE by Gispen).

Daarnaast levert Gispen nieuw, duurzaam ontworpen en geproduceerd kantoormeubilair aan het Rijk. Voor de ontwikkeling van nieuwe producten vormt het circulaire Design Framework het uitgangspunt. Dit framework is ontwikkeld samen met TNO en biedt concrete en meetbare handvatten voor circulaire productontwikkeling. Het omvat uiteenlopende thema's als materiaalgebruik, logistiek, (de)assemblage, productie, hergebruik en onderhoud.

Maurits van Berckel: ,,We zijn zeer verheugd dat we ons circulaire partnership kunnen opstarten. In de afgelopen periode hebben we al meer dan 20.000 meubelcomponenten een nieuw leven gegeven (gerevitaliseerd) in plaats van als afval afgevoerd. Na het revitalisatieproces zien de producten er weer als nieuw uit, waardoor we in staat zijn om ook op deze "oude" producten weer garantie te geven. Het is geweldig dat de Rijksoverheid zijn voorbeeldfunctie zo serieus neemt en ondernemend Nederland stimuleert om te investeren in duurzaamheid".

SOCIAL RETURN Een ander belangrijk aspect van de aanbesteding is Social Return: het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het plan van Gispen scoort hier maximaal op.

Maurits van Berckel: ,,Het mooie aan circulair fabriceren is dat de factor arbeid belangrijk wordt. Transport, demontage, onderdelen sorteren, monteren - het zijn allemaal lokale werkzaamheden die zich uitstekend lenen voor de Social Return-doelgroep."