Goed nieuws in de Fairtrade-week

CULEMBORG Fairtradegemeenten, organisaties, groothandels, wereldwinkels en consumenten die kiezen voor fairtradeproducten, kunnen er trots op zijn: het aantal fairtrade kopende huishoudens is gestegen naar 83% in 2018. Dat is goed nieuws voor de producent die zo een beter bestaan opbouwt en kan investeren. In de fairtradeweek van 4 tot en met 12 mei is er speciale aandacht voor 100% fairtradebananen in nog meer supermarkten.

Nederland eet heel wat fairtrade bananen. In één jaar steeg het aantal kilo's met 65% naar 38 miljoen in 2018. Fairtrade staat daarbij voor een goede handelsrelatie met coöperaties, een minimumprijs en een premie voor onderwijs, medische zorg en ontwikkeling. Van de 7 miljoen euro premie voor boeren in 2018, was 1,8 miljoen afkomstig van de verkoop van bananen. Dit geld is o.a. gebruikt voor onderwijsbeurzen en schoolspullen in Colombia en Equador.

Coöp en Plus kiezen al voor 100% fairtradebananen. AH, Aldi, Liddle en Jumbo blijven nog steken op 10-15% volume. Fairtradegemeenten roepen supermarkten op het voorbeeld van Coöp en Plus te volgen. Consumenten kunnen hun supermarkt bevragen en via fairtradegemeenten op facebook en instagram de actie steunen. Dit kan onder #gaanmetdiebanaan #fairtradegemeente en #ikwil100%fairtradebananen.